Vorig jaar is de Regentesselaan 12 verkocht en nu zijn er plannen om de huidige bebouwing, met het theehuis uit 1901, te slopen.
Vorig jaar is de Regentesselaan 12 verkocht en nu zijn er plannen om de huidige bebouwing, met het theehuis uit 1901, te slopen. Foto: Bastiaan Miché

Buurt zet zich in voor behoud voormalig theehuis Regentesselaan

Buurt / wijk

HILVERSUM - In Hilversum zijn al veel fraaie gebouwen verdwenen. Bewoners van de Trompenberg vrezen dat er binnenkort weer een pand bij komt op deze lijst. Het gaat om het voormalige theehuis aan de Regentesselaan 12. Het oude huis van de familie Brenninkmeijer is verkocht en de plannen die de nieuwe eigenaar heeft, stemmen tot grote onvrede en bezorgdheid bij de omwonenden.

Op het terrein staat het oude theehuis, gebouwd in 1901. Het is een van de oudste gebouwen van de villawijk. Bewoners schrokken zich een hoedje toen zij hoorden dat de nieuwe eigenaar een sloopvergunning heeft aangevraagd bij de gemeente. Er is onrust ontstaan en het verzet is begonnen en groeit. In de Regentesselaan hebben omwonenden spandoeken opgehangen waarin zij pleiten voor behoud van het theehuis, dat geen monument is.

Sloop
Tegen de voorgenomen sloop en het kappen van twee monumentale eiken tekenen zij ernstig bezwaar aan, zo laten de bewoners weten in een brief aan het gemeentebestuur en de politieke partijen. "We begrijpen niet hoe de gemeente het over z'n hart zou kunnen krijgen een vergunning af te geven voor de sloop van zo'n prachtig pand. We hebben al zo weinig in Hilversum", vragen de bezwaarmakers zich hardop af.

Kelder
Tevens plaatsen zij grote vraagtekens bij de nieuwbouw die ervoor terug moet komen. Volgens de bewoners strookt dit totaal niet met het bestemmingsplan en de afspraken die horen bij het beschermde dorpsgezicht. "Er komt een enorm groot huis terug op tien meter van de erfscheiding. Wij hebben op de bouwtekening kunnen zien dat het huis vier verdiepingen telt. Dat is met een kelder", zegt Tamara Peters namens de bewoners.

Megalomaan
Gezien de megalomane nieuwe woning met negen grote toiletten, drie badkamers en twee ingangen vragen de bewoners zich ook af of dit op den duur geen verzorgingshuis wordt. Peters geeft toe dat het speculeren is, maar de nieuwe eigenaar van nummer 12 is werkzaam in die branche en zo veel voorzieningen in een huis is veel voor één gezin. "We willen niet misleid worden."

Inspreken
Vanavond spreken twee bewoners tijdens de gecombineerde commissie Verkeer & Beheer en Ruimte. Voorafgaand aan de vergadering staan enkele omwonenden met spandoeken voor het raadhuis.


Uit de krant