Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Oproep aan coalitie: 'Geef burgers inspraak'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Geen woorden, maar daden. De partijen die nu aan het onderhandelen zijn moeten nu waarmaken dat zij burgerparticipatie echt hoog in het vaandel hebben. Inwoners moeten tijdens de onderhandelingen de kans krijgen om in te spreken.

Dat is de oproep van PvdA, SP, Leefbaar Hilversum en bewonersverenigingen uit Oost aan het adres van Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks.

De partijen en verenigde bewoners vinden dat de vier kleur moeten bekennen. Voor de verkiezingen hebben zo goed als alle politieke partijen aangegeven te staan voor burgerparticipatie. Bij Hart voor Hilversum, sinds 21 maart de grootste partij, is het zelfs een van de vijftien speerpunten.

Dat het kwartet achter gesloten deuren verder praat - nadat de eerste verkennende gesprekken openbaar waren - wordt als zorgelijk ervaren. "De politiek lijkt weer in oude gewoontes te vervallen", is de conclusie van de briefschrijvers.

De oproep is duidelijk: geef de inwoners zeggenschap. "Organiseer een inspraakronde: per thema, per wijk of per buurt. Op deze manier kunnen de politieke partijen hun verkiezingsbeloftes waarmaken door direct te laten zien dat zij de inspraak van de inwoners zeer serieus nemen, niet alleen door te informeren, maar door écht te luisteren", is een suggestie. "Misschien doen de partijen daadwerkelijk nieuwe inspiratie op voor de beleidsplannen in het coalitieakkoord", is de toevoeging.

Uit de krant