Start sloop 'rotte kies' Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Start sloop 'rotte kies' Hilversum

  Buurt / wijk

HILVERSUM - De sloop van het voormalige zilvergieterij / uitlatenfabriek aan de van Leeuwenhoekstraat 59-61 in Hilversum is donderdag gestart. Het al jaren leegstaande complex, in het raadhuis bekend als 'rotte kies', maakt plaats voor tien woningen.

Wethouder Willem van der Spek had 's middags de eer om de officiële handeling van de start van deze sloop te verrichten. Bij de tien volgens de gemeenten 'duurzaam gebouwde' woningen komen zeventien parkeerplaatsen. Initiatiefnemers zijn Lunee Vastgoed, Pep-pel- Talk en Bensink Vastgoed Advies.

De plafonds en deuren in de huizen zijn hoger en de trappen minder steil dan van oudere woningen. Een ander voordeel is dat het energieverbruik overeenkomt met energielabel A. Dit is te danken aan de zonnepanelen die op het platte deel van het dak geplaats worden. Daarnaast is er aandacht voor de 'luchtdichtheid', hierdoor is de woning goed geïsoleerd.

Het terrein was jarenlang het onderkomen van Hollandia Plate. Dit bedrijf, dat in de negentiende eeuw naar Hilversum kwam, maakte hotelzilver in de vorm van schalen en bestek. In 1970 vertrok het bedrijf en nam de familie Van den Akker het pand over.

Jaren zat hier een metaalwarenfabriek. Er werden vervangende uitlaten en uitlaatbochten geproduceerd voor brommers. In 2002 moest de eigenaar om gezondheidsredenen stoppen met zijn werk.

Vanaf dat moment heeft het complex leeg gestaan. Aanvankelijk leeg hoogbouw de enige betaalbare optie op het terrein. Maar dat mocht niet en zou bovendien gevolgen hebben voor de privacy van omwonenden in het nauwe straatje. Maar nu de economie aantrekt en woningen weer sneller worden verkocht, liggen de zaken anders, maakte wethouder Floris Voorink eind dit jaar duidelijk. 

Hij kreeg toen hij vier jaar terug begon als wethouder de vraag om toch iets te doen aan het terrein. De afgelopen jaren was het pand al afgebrand en half ingestort, werd een en ander vernield en oogde de plek simpelweg als een verschrikkelijke locatie. Belangrijkste reden dat lange tijd geen enkele partij in het project wilde stappen, was dat de grond ernstig vervuild was.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>