Wethouder Gerard Kuipers: 'Goed dat de gemeente nu de daad bij het woord voegt.'
Wethouder Gerard Kuipers: 'Goed dat de gemeente nu de daad bij het woord voegt.' Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum betaalt leges in corona-gerelateerde gevallen terug

Coronavirus

HILVERSUM - De kosten voor het verkrijgen van vergunning gaat de gemeente compenseren door middel van een teruggaaf. Dat hebben het college van burgemeester en wethouders dinsdag tijdens de wekelijkse B&W-vergadering besloten. 

Daarmee heeft het college opnieuw een corona-tegemoetkomingsbesluit genomen. Eerder besloot zij bijvoorbeeld af te zien van de precariobelasting. Nu gaat het om een teruggaaf. Op basis van de vastgestelde leges- en marktgeldenverordening is teruggaaf van leges niet mogelijk, zo meldt de gemeente. Dat kan wél als de zogenaamde hardheidsclausule wordt toegepast. 

Hierbij merkt de gemeente wel op dat de teruggaaf alleen geldt voor specifieke corona-gerelateerde gevallen als het gaat om het toepassen van de genoemde clausule. Voor de duidelijkheid, daar verstaat Hilversum onder: leges burgerlijke stand, parkeerontheffingen, ontheffingen horeca, evenementen, standplaatsen en marktgelden. 

Huwelijken

“De coronacrisis heeft een grote impact op het openbare leven in Hilversum. Steeds meer winkeliers en (persoonlijke) dienstverleners zijn gesloten of slechts beperkt open", meldt wethouder Karin Walters van Financiën. "Ook evenementen en huwelijken worden geannuleerd of verplaatst. Gelukkig kunnen wij hen die leges hebben betaald in specifiek corona-gerelateerde gevallen, hun geld terugbetalen."

Haar collega van Economie, Gerard Kuipers, vult aan: “Eind maart hebben we in overleg al de eerste steunmaatregelen aangekondigd vanwege de gevolgen van het coronavirus. Het recente voorstel aan de raad tot het inrichten vaneen coronareserve is daarin een tweede stap. Ik vind het belangrijk dat we als gemeente kritisch blijven kijken waar de coronabeperkingen ondernemers onredelijk raakt. Daarom ben ik blij dat we op deze manier vanuit de gemeente ook echt de daad bij het woord voegen.”

Uit de krant