Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Hilversum start invorderingsproces lokale belastingen weer op

Coronavirus

HILVERSUM - Nu de maatregelen van de overheid met betrekking tot corona weer wat versoepeld zijn, start Hilversum het invorderingsproces van de lokale belastingen weer geleidelijk op. "Iedereen moet betalen", waarschuwt wethouder Karin Walters van financiën. 

Vanwege de coronacrisis is het invorderingsproces van de lokale belastingen in Hilversum tot 1 juli opgeschort. Dit houdt in dat de gemeente tot 1 juli geen aanmaningen of postdwangbevelen verstuurde en geen deurwaarders op pad stuurde. De afgelopen periode is bovendien coulant omgegaan met het op verzoek aanbieden van betalingsregelingen of uitstel van betaling.

Maar die tijd is nu voorbij. Uitgangspunt voor de gemeente Hilversum is wel om elke inwoner een eerlijke kans te geven in deze voor sommigen zeer moeilijke tijd. Daarom gebeurt het opstarten van de invordering in fasen. De invordering van de lokale belastingen (o.a. afval, OZB en riool) wordt vanaf 1 juli weer opgestart met een kosteloze betalingsherinnering, aan twaalfduizend woningen en bedrijven. Dit zorgt ervoor dat de aanslag weer onder de aandacht is. 

Het besef is wel dat er ondernemers of particulieren zijn die de aanslag niet kunnen betalen vanwege de huidige crisis. Het is zaak om in die gevallen tijdig te signaleren of er sprake is van betalingsonmacht om er voor te zorgen dat er niet onnodig kosten voor invordering in rekening worden gebracht, vindt de gemeente. "Het versturen van een kosteloze betalingsherinnering is een eerste stap om in contact te komen en waar nodig passende maatregelen te nemen. Het reeds verleende uitstel van betaling wordt verlengd tot 1 oktober en bij nieuwe aanvragen wordt ook uitstel verleend tot 1 oktober."

Bij geen reactie of betaling zullen weer aanmaningen en postdwangbevelen verstuurd gaan worden. Ook bij deze stappen blijft het mogelijk om een betalingsregeling af te spreken. Per 1 oktober worden de deurwaardersdiensten weer opgestart. Dit om te voorkomen dat grotere achterstanden ontstaan in het invorderingsproces. Wel zal waar nodig in de gevallen waarbij de ondernemer, vereniging of particulier geraakt wordt door corona, 'een passende betalingsregeling' worden aangeboden.

Uit de krant