Sinds vorig jaar heeft de Voedselbank een nieuw uitgiftepunt op de Korte Noorderweg in Hilversum.
Sinds vorig jaar heeft de Voedselbank een nieuw uitgiftepunt op de Korte Noorderweg in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Forse toename Hilversumse cliënten voedselbank

Coronavirus

HILVERSUM - Ook bij de Voedselbank Gooi en Omstreken is er sprake van een corona-effect. Het aantal cliënten is hard gestegen. Procentueel is Hilversum de grootste stijger. Uit een nieuwsflits van de ‘bank’ blijkt dat hier sprake is van 9 procent meer cliënten.

Eerder dit jaar maakte de voedselbank al wereldkundig dat het aantal te helpen mensen toeneemt. Normaliter zakt het aantal cliënten aan het begin van het jaar juist. Maar deze trend is vooral door corona bruut doorbroken, zo blijkt uit de cijfers van 1 januari tot en met 1 mei 2020. De voedselbank heeft de gevolgen van de ‘intelligente lockdown’ van het kabinet in kaart willen brengen. 

“In 2020 zien we echter juist een toename na 1 januari met een piek eind april 2020 ná de lockdown”, is de mededeling. Hilversum was met 9 procent de grootste uitschieter, gevolgd door Soest met 8 procent. De bank heeft uitgiftepunten in Hilversum (2), Huizen, Laren, Baarn, Soest en Weesp. “Gelukkig kunnen we dankzij bijdragen van gemeenten, bedrijven en particulieren nog steeds goed gevulde pakketten blijven uitdelen.”

Overigens vermoedt de Voedselbank Gooi en Omstreken dat het aantal mensen dat financieel in de problemen zit vanwege de coronacrisis vele malen groter is dan nu bekend. Dinsdag deed zij er een bericht uit dat er nog steeds veel personen zijn die zich uit schaamte niet melden bij de hulporganisatie of dat zij vanwege misvattingen niet aankloppen. 

Geen overheidsinstelling

Het aantal huishoudens dat een voedselpakket krijgt is fors toegenomen en nieuwe aanvragen komen nog steeds binnen. Het enige waar de ‘bank’ naar kijkt bij de aanvrager is naar de inkomsten en de uitgaven en niet of iemand bijvoorbeeld een eigen huis of auto heeft. “Wij zijn geen overheidsinstelling waar je eerst al je bezittingen moet verkopen voordat je in aanmerking komt voor hulp”, aldus voorzitter Hans van Heesewijk. “De bedoeling is dat men na korte of langere tijd weer zonder onze hulp kan.”

De voedselbank laat weten dat personen die zich schamen om een pakket op te halen, in de angst dat zij herkend worden, dit ook in een andere gemeente kunnen doen. Zoals hierboven al genoemd is, heeft Gooi en Omstreken meerdere uitgiftepunten. Maar er is nog meer mogelijk. “Indien er geen eigen hulpverlener is, kan een van de inloopspreekuren in Hilversum, Huizen of Weesp bezocht worden. Bij een verzoek om hulp wordt in principe een voedselpakket gegeven. Afhankelijk van de situatie kan ook besloten worden dat iemand vier weken lang een voedselpakket krijgt, in afwachting van een officiële aanvraag”, aldus nadere uitleg.

Uit de krant