Vooraanzicht van Gooiers Erf.
Vooraanzicht van Gooiers Erf. Buro Dirigo

Corona-uitbraak in verpleeghuis Gooiers Erf: 13 bewoners in isolatie

Coronavirus

HILVERSUM - In verpleeghuis Gooiers Erf zijn er zeven bewoners positief getest op corona. Zes andere bewoners hebben klachten die kunnen wijzen op het virus, zo laat Jose van Bussel, locatiemanager van het verzorgingshuis, schriftelijk weten aan contactpersonen en familie van bewoners. Daarnaast zijn ook zes medewerkers positief getest, waaronder twee externe krachten.

Nadat de eerste twee besmettingen vorige week bekend werden, zijn alle bewoners en bijna alle medewerkers afgelopen weekend getest in een speciaal ingerichte teststraat bij Gooiers Erf. Van die test kwam de uitslag woensdag binnen.

De dertien besmette bewoners van het verzorgingshuis, waar voornamelijk dementerenden wonen, worden in isolatie verzorgd en zijn verdeeld over vier verschillende woningen, ook wel cohort verzorging genoemd waar volgens protocollen wordt gewerkt. Van Bussel schrijft: “Voor bewoners met dementie is het een grote opgave om weinig contact te hebben met elkaar vanwege onbegrip of door vergeetachtigheid. Zodra bewoners klachten krijgen, wordt er direct een nieuwe test afgenomen. De betreffende bewoner wordt dan, zo goed als mogelijk is, op de kamer gehouden in afwachting van de uitslag. De eerste contactpersoon wordt daarover geïnformeerd en samen wordt gekeken hoe we de beste zorg kunnen verlenen bij de afzondering op de eigen kamer.”

De besmette medewerkers blijven thuis totdat ze 72 uur klachtenvrij zijn. Pas na een negatief testresultaat en als ze klachtenvrij zijn gaan ze weer aan het werk.

Geen bezoek

Verzorgingshuis Gooiers Erf laat op dit moment geen bezoekers bij haar bewoners en het is nog onduidelijk wanneer er weer bezoek mogelijk is. Van Bussel schrijft: “Gooiers Erf gaat open voor bezoek als er geen COVID-19 positieve bewoners meer zijn. Volgens de richtlijn van het RIVM kan openstelling 10 dagen nadat de laatste bewoner klachtenvrij is.” Gooiers Erf zegt snel maatregelen getroffen te hebben om de verspreiding van het virus te voorkomen. Hoewel mondmaskers niet verplicht zijn voor zorginstellingen in de regio Gooi en Vechtstreek draagt iedereen in het verzorgingshuis ze nu wel. 

Externe diensten, zoals behandelaars en kappers, mogen niet bij het verzorgingshuis naar binnen. Van Bussel: “We realiseren ons dat het een enorme impact heeft om niet bij uw dierbare te kunnen zijn. We proberen onze deuren spoedig en veilig te heropenen voor bezoek. In de tussentijd geven de zorgmedewerkers van Inovum de bewoners de aandacht die ze verdienen.”  

Intensieve zorg

De huidige situatie vraagt extra intensieve zorg aan bewoners. Gooiers Erf heeft daarom de afgelopen periode extra medewerkers ingepland. Zodat medewerkers meer tijd en aandacht te hebben voor de bewoners, levert Het Olde Regthuys warme maaltijden voor de bewoners en medewerkers van Gooiers Erf. Bewoners krijgen dagelijks de keuze uit een menu.

De gehele locatie Gooiers Erf is gesloten en bewoners mogen geen gebruik maken van de tuin. Negatief geteste bewoners zonder klachten mogen wel van hun kamer af en samen eten, maar blijven wel op de eigen woning. Bewoners met klachten en besmette bewoners worden direct in isolatie geplaatst, zodat ze niet in contact kunnen komen met andere, onbesmette bewoners. 

Uit de krant