Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

De Vorstin en Gooiland krijgen ontheffing op noodverordening

Coronavirus

HILVERSUM - Negen locaties in de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek krijgen een ontheffing op de noodverordening. In Hilversum gaat het om onder meer Podium de Vorstin en Gooiland. 

Deze locaties mogen per programma meer dan dertig bezoekers ontvangen. Ze moeten uiteraard wel voldoen aan alle bestaande RIVM-richtlijnen. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Pieter Broertjes, vandaag besloten. 

De Rijksoverheid heeft op 28 september een pakket maatregelen opgesteld om het hoge aantal besmettingen en de sterke groei van het aantal ziekenhuisopnames te doen stoppen. Het Rijk staat een uitzondering toe op het bezoekersaantal bij gebouwen die van groot (maatschappelijk) belang zijn voor de regio. De regel geldt in elk geval tot 20 oktober.

Behalve De Vorstin en Gooiland gaat het in Hilversum ook om het Muziekcentrum van de Omroep en Studio 21, 22 en 24 op het Media Park. De locaties buiten Hilversum zijn Museum Singer in Laren (foto onder), Het Spant in Bussum en de Grote Kerk in Naarden. Het evenement waar meer dan dertig bezoekers welkom zijn is de Drive-in-movie op het Media Park tijdens de Dutch Media Week.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Bob Awick

Deze locaties zijn ontheven van een maximaal aantal van dertig personen binnen of veertig personen buiten, omdat ze volgens Broertjes van groot nationaal of regionaal (maatschappelijk) belang zijn. Bovendien hebben deze locaties een capaciteit van minimaal 200 bezoekers (zonder 1,5 meter-beperking). 

De locaties hebben daarnaast een zo breed mogelijk aanbod voor een zo breed mogelijke groep inwoners uit de regio. Ook gaat het gaat om organisaties met een vitale functie in de regionale culturele infrastructuur die een bovenlokaal publieksbereik hebben, een eigen plek (accommodatie) hebben en gedurende een groot deel van het jaar activiteiten aanbieden.

De overige locaties en organisaties in de regio moeten zich houden aan de algemene rijksmaatregel dat zij alleen activiteiten mogen organiseren met een maximum aantal van dertig bezoekers binnen (exclusief personeel) of veertig personen buiten.

RIVM-richtlijnen
De genoemde organisaties die een ontheffing krijgen, houden zich aan de richtlijnen van het RIVM. Kaartverkoop gaat uitsluitend online en reserveren, plaatsen toewijzen en registratie zijn verplicht. Ook komen bezoekers gespreid binnen. De voorzitter van de Veiligheidsregio roept bewoners en bezoekers aan deze locaties op om de basismaatregelen in acht te nemen en aanwijzingen van het personeel op te volgen.

20 oktober nieuwe beslissingen
De ontheffingen worden tijdelijk verleend en zijn in eerste instantie van kracht tot 20 oktober 2020. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de besmettingen kijkt het bestuur van de Veiligheidsregio daarna of meer instellingen (of disciplines) in aanmerking kunnen komen, of dat de aantallen omlaag moeten. Het Rijk bekijkt dan ook of het landelijk pakket maatregelen wordt verlengd of juist wordt versoepeld.

Uit de krant