De Bolder.
De Bolder. Foto: © Bob Awick

Voorlopig geen hulp Defensie voor Goois verpleeghuis

Coronavirus

HILVERSUM - Verpleeghuis Vivium De Bolder kan voorlopig niet rekenen op steun van Defensie voor de zorg van bewoners. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. 

Bij veel verpleeg- en verzorgingshuizen in ‘t Gooi en de Vechtstreek is de druk op de zorg hoog vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Bovendien zitten veel medewerkers daarom thuis. Bij De Bolder in Huizen is de druk dusdanig hoog dat zij assistentie aan Defensie hebben gevraagd om bij te springen. Daarom werd er maandag een aanvraag ingediend voor vier militair verzorgenden: twee verzorgende individuele gezondheid en twee verpleegkundigen.

Maandagavond kwamen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s en minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) bijeen om de kwestie te bespreken. Ook in andere regio’s, met name Groningen en Twente, speelt namelijk dit probleem. 

Dinsdagmorgen zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek dat de aanvraag van De Bolder nog altijd loopt. Dat betekent dat er op korte termijn geen extra hulp komt van Defensie. Gezien de hoge nood is een snelle oplossing een must. Daarom zijn de betrokkenen - onder meer de veiligheidsregio, GGD en de zorginstelling zelf - momenteel druk doende met het vinden van een oplossing. Die moet er morgen zeker zijn.

Hoewel De Bolder nu de hoogste prioriteit krijgt, erkent de zegsvrouw dat het probleem in deze regio groter is. Ook in andere verpleeghuizen is de nood hoog. Daarom wordt er ook ‘breder’ gekeken om zo een oplossing te vinden voor de langere termijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat er een Domino-effect ontstaat en ook andere verpleeghuizen extra hulp nodig hebben, erkent zij. 

Uit de krant