Willem Engel (links) is zondag één van de sprekers.
Willem Engel (links) is zondag één van de sprekers. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Opnieuw demonstratie tegen de lockdown komende zondag in Hilversum

Coronavirus Corona

HILVERSUM - Het Marktplein is komende zondag het decor van de betoging tegen de lockdown en andere coronamaatregelen. Tussen 13.00 en 17.00 zijn er verschillende sprekers en optredens, meldt organisator Nederland in Opstand. 

Dat is dezelfde actiegroep die eerder dit jaar mars hield tegen ‘fake news NOS’ op het Media Park (foto hieronder). Burgemeester Pieter Broertjes meldde afloop van die betoging te hebben gedacht aan een verbod, maar uiteindelijk verliep het protest ‘rustig en ordentelijk en zijn de afspraken nagekomen’.

Wel verbood Broertjes vorige maand de demonstratie tegen de lockdown op het Heksenweitje (georganiseerd door een andere actiegroep). In de aanloop naar die betoging, ontstond - aldus de burgervader - ‘meer en meer een beeld van een organisatie die weinig grip had op de eigen achterban’. “Men leek steeds meer niet van zins om zich aan afspraken te willen houden, waaronder de coronamaatregelen. Uiteindelijk werd de sfeer intimiderend en steeds meer als bedreiging voor de openbare.”

Voorlopig, aldus een gemeentewoordvoerder, is er van het verbieden van de betoging van komende zondag geen sprake. “Wij zijn in overleg met de organisatie en staan de demonstratie toe. De organisatie werkt mee en zegt zich aan de coronamaatregelen te houden. Vooralsnog is er geen aanleiding om de demonstratie te verbieden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Nederland in Opstand zou aanvankelijk (opnieuw) hebben willen protesteren op het Media Park, vervolgt de gemeentewoordvoerder. “Maar dat wil het Media Park niet. Zo veel mensen daar en dan anderhalve meter kan daar ook niet. Op het Marktplein kan het wel. En mochten daar te veel mensen zijn, kun je gemakkelijker uitwijken.”

Volgens de gemeente is - wanneer de mensen anderhalve meter afstand houden - plaats van 500 betogers op het Marktplein. Desondanks wordt er hier en daar al gesproken over maximaal 800 demonstranten. Er zijn verschillende sprekers, waaronder voorman Willem Engel van Viruswaarheid. Hij was vorige maand ook in Hilversum. 

“Het is tijd voor een duidelijk maar vreedzaam statement tegen dit kabinet”, aldus de vertegenwoordigers van Nederland in Opstand op social media. Zij demonstreren ‘tegen de lockdown, voor mensenrechten en voor kinderrechten. “Onder het mom van Covid-19 werd onze kerst verpest en onze vrijheden afgenomen. We worden gedwongen tot het dragen van (bescherming) waarin is aangetoond dat het niet helpt. Doe je het niet krijg je een boete of word je een supermarkt uitgesleurd.”

Uit de krant