Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Foto’s

Hilversum beëindigt voortijdig demonstratie tegen lockdown

Coronavirus

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes heeft zondag de demonstratie van Nederland in Opstand voortijdig beëindigd. Ondanks de aanvankelijk gemoedelijke start van de betoging, veranderde deze volgens de burgervader in een onhoudbare situatie. 

Voorafgaand aan de bijeenkomst had Broertjes al benadrukt dat het om een protest ging. Niet om een festival. Met cirkels was vooraf aangegeven waar de betogers moesten staan, zodat zij afstand konden houden. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Lange tijd is de sfeer zondagmiddag prima. Gejuich klinkt er wanneer de menigte een vliegtuig in de lucht ziet met achterop een spandoek met de tekst ‘covid vaccin levensgevaarlijk’. Op anderhalve meter afstand staan ten opzichte van elkaar blijkt wel lastig. Namens de organisatie roept Tinus Koops de paar honderd aanwezigen meerdere malen op verder uit elkaar te staan. Er zijn toespraken, van onder de voorman van Viruswaarheid Willem Engel, en er klinkt muziek. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Ook de Hilversumse Tukkie Tuk is te horen. Tuk was aanvankelijk één van de acts om de aanwezigen toe te spreken, maar trok zich terug omdat zij anders in de problemen zou komen met haar werk. Maar ze komt toch, al is zij voor de menigte niet zichtbaar. Als er een container op het podium staat, staat zijzelf achter het podium en zingt zij (samen met anderen) Zeven dagen lang

(Tekst gaat verder onder de foto)


Tukkie Tuk stond achter het podium. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Onverteerbaar
Een half uur later ging het mis. Zo rond 15.15 uur staat er harde muziek aan en gaat de menigte dansen. Voor Broertjes, die de demonstratie vanuit het politiebureau volgde, is dit de druppel. “Ondanks herhaaldelijk waarschuwen over de te houden afstand, veranderde op een gegeven moment het Marktplein in een dansende menigte. Onverteerbaar en tegen iedere afspraak in”, is het argument.  

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De afgelopen dagen waren er meerdere gesprekken met de organisatie van de demonstratie. Tijdens de gesprekken was er overeenstemming over een reeks van randvoorwaarden, zoals de locatie, het maximaal aantal deelnemers, het gebruik van muziek et cetera. Zo was ook besproken dat de bijeenkomst, die om 13.00 uur begon, niet om 17.00 uur maar al om 16.00 uur zou eindigen. Om 17.00 uur zou het namelijk al te donker zijn.

Grens overschreden
Maar de demonstratie eindigde dus al dik een half uur eerder. Broertjes noemt het onacceptabel in de huidige lockdown met de ziekenhuizen vol met Covid-patienten en waarbij het zorgpersoneel al overbelast is. “Demonstreren is een groot goed, maar hier werd duidelijk een grens overschreden en kan ik niet anders dan de demonstratie voortijdig beëindigen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek roept de deelnemers vanaf 15.20 uur op het marktplein te verlaten en huiswaarts te keren. Dat leidt tot woedende reacties, maar uiteindelijk blijft het rustig. Koops zelf spreekt van ‘fucking aanstellerij’. “De veiligheidsregio moet zich kapot schamen en ander werk gaan doen.”

Eén aanhouding
Rond 16.00 uur is het Marktplein leeg. Er zijn geen boetes uitgedeeld, er is één iemand aangehouden (zie foto hieronder). De politie is het laatste halfuur vooral druk doende met lokale reljongeren, die met scooters naar het Marktplein zijn gekomen en vuurwerk afsteken. Zij horen niet bij de groep demonstranten. 


© Foto Miché / Bastiaan Miché


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant