Broertjes vorig jaar zomer met minister Grapperhaus bij Mout.
Broertjes vorig jaar zomer met minister Grapperhaus bij Mout. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum gaat ‘steekproefgewijs’ handhaven op coronapas in horeca

Coronavirus

HILVERSUM - De Hilversumse horeca-ondernemers moeten zeker wel rekening houden met controles op het vragen aan klanten om de coronapas. Toch, benadrukt burgemeester Pieter Broertjes, zal er zeker niet continu gehandhaafd worden.

Broertjes, die woensdagavond de kwestie besprak binnen het Veiligheidsberaad en ook al contact hierover had met de Gooise burgemeesters, stelt dat ‘we dit moeten doen’. Volgende week bespreekt hij het veelbesproken thema met enkele Hilversumse horeca-ondernemers die eerder deze week nog aan de Gooi en Eembode lieten weten not amused te zijn over dit kabinetsvoorstel.

Positief aan dit voorstel is dat de regel van anderhalve meter afstand houden vervalt. Daartegenover staat echter dat horecamedewerkers aan alle bezoekers moeten vragen om een coronapas. En dat staat, zeggen zij, haaks, op het beleid van ‘iedereen is welkom’. “Het gaat er puur om om die vaccinatiegraad omhoog te krijgen”, denken de ondernemers. 

Eerder deze week liet de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat de hoofdstad niet actief zal handhaven, met name vanwege een tekort aan agenten en boa’s. “Ik ben het vaak eens met de burgemeester van Amsterdam, maar nu niet. We krijgen ook extra geld vanuit het Rijk voor die handhaving. En we moeten zeker niet plat gaan handhaven, maar meer steekproefgewijs. Vergelijk het met de leeftijdscontroles die wij houden in de horeca. Dat wordt goed gewaardeerd. We moeten de horeca ook de helpende hand bieden.”

Broertjes noemt het beeld dat er met de nieuwe regels eerder sprake is van een verzwaring voor de horeca dan een versoepeling, ook een kwestie van goed communiceren. “En kijk, als we niet handhaven is er weer het risico van een uitbraak. We hebben allemaal hetzelfde doel: dat virus aanpakken. Maar dat blijft een moeilijk proces om samen aan te pakken. Dat was voordat ik ziek werd vier maanden terug al zo en nu ik weer beter ben is het nog steeds zo’n rommel.”

Uit de krant