Shiva de Winter.
Shiva de Winter. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversumse zwemschoolhouder De Winter kraakt invoer QR-code

Coronavirus

HILVERSUM - Het uitlekken van de aankomende maatregelen die eventueel aangekondigd worden wekt paniek op bij ouders van zwemleerlingen, banenzwemmers en vooral zwemschoolhouders. 

De vaccinatie stimulatie route van de overheid die nu ingezet lijkt te worden bij de zwembaden is een stap te ver voor de MKB-branche. Dat melden de MKB-brancheorganisaties, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), Eerste Nederlandse Vak Opleiding Zwemonderwijzers(ENVOZ) en ZwemOnderwijs Nederland (ZON). 

Zij slaan de handen ineen tegen de voorgenomen aangekondigde maatregelen en gaan niet meewerken aan het invoeren van een QR-code. “Een jaar geleden zaten wij in vrijwel dezelfde situatie. Dagelijks stijgende cijfers en toenemende ziekenhuisopnames maar geen vaccinatie en QR-code. De branche heeft toen bewezen om te kunnen gaan met inpandige wijzigingen, waaronder de 1,5 meter regel, mondkapjesplicht en een begeleider per kind mee“, aldus Shiva de Winter, voorzitter van de NSWZ en eigenaar van Zwembad ‘T Gooische Bad in Kerkelanden. 

In een persverklaring schrijft de Hilversummer dat met de invoer van de QR-code in zwembaden 15 tot 30 procent van de zwemleerlingen (15.000 tot 90.000 leerlingen) dreigt te stoppen met zwemles, laat staan de leerlingen die nog moeten starten. “Dit heeft te maken met het niet gevaccineerd zijn van een of meerdere ouders of mensen die uit principe tegen de maatregelen zijn. Los van het feit dat er ook een groep is die zich wel zou willen laten vaccineren maar door hun gezondheid niet mag of kan.”

De samenwerkende MKB Zwembranche ontkent niet dat er maatregelen nodig zijn en stelt daarom het volgende voor. Zij zijn niet bereid mee te werken met de QR-code omdat dit niet haalbaar zou zijn door de grote personeelstekorten en de stroom aan opzeggingen die zal volgen. Daartegenover is de branche wel bereid tot herinvoer van de inpandige 1,5 meter, mondkapjesplicht en het één begeleider beleid. De Winter: “De organisaties nemen hun verantwoordelijkheid en spreken hier namens honderd zwemscholen en commerciële zwembaden.”

Uit de krant