De Kerkstraat eind november vorig jaar.
De Kerkstraat eind november vorig jaar. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Shop vooral lokaal, maar vermijd drukte’, aldus de Hilversumse Taskforce Anderhalve meter

Coronavirus

HILVERSUM - Met het oog op de feestdagen roept de ‘Taskforce Anderhalve meter’ bezoekers op om zoveel mogelijk op rustige momenten naar het centrum van Hilversum te gaan. “Het blijft belangrijk om vanwege corona en het voorkomen van besmettingen rekening te houden met elkaar door het in acht nemen van de geldende coronamaatregelen”, is daarbij de gedachte.

De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van winkeliers, horecaondernemers, culturele organisaties, Hilversum Marketing en de gemeente, en moedigt Hilversummers aan om vooral lokaal te shoppen. Om de veiligheid te bewaken en coronabesmettingen te voorkomen, wordt het winkelend publiek gevraagd om de belijning en andere aanwijzingen in de openbare ruimte te volgen. 

Uitnodiging
“De deuren van onze Hilversumse winkeliers, horecaondernemers en dienstverleners staan ook nu voor iedereen wijd open”, aldus wethouder Gerard Kuipers van media en economie. “We moedigen u aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van deze uitnodiging en onze lokale ondernemers te steunen door juist bij hen uw inkopen te doen. Samen kunnen we zo het mooie winkelaanbod en het gezellige centrum nog een belangrijke boost geven dit jaar.”

Wethouder Arno Scheepers van openbare ruimte voegt toe dat een extra impuls voor de Hilversumse ondernemers keihard nodig is. “Ik roep daarom alle Hilversummers op om vooral lokaal te shoppen. Om het centrum nog aantrekkelijker te maken in aanloop naar de feestdagen, investeert de gemeente onder andere in extra groen en sfeerverlichting bij de inrichting van het centrum. Om alles veilig te laten verlopen is op de drukke plekken opnieuw belijning aangebracht in de openbare ruimte en bij de horecaterrassen.”

Houd 1,5 meter afstand
Het verzoek aan ieder blijft echter om vanwege corona en het voorkomen van besmettingen rekening te houden met elkaar door het in acht nemen van de geldende coronamaatregelen. Zoals: houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en draag op drukke plekken buiten ook een mondkapje. “Bij het plannen van een bezoek aan het centrum blijft de ‘druktemeter’ een handig hulpmiddel om als bezoeker vooraf de drukte te checken en zo de 1,5 meter afstand te kunnen bewaren.” 

Deze druktemeter, vorig jaar in het leven geroepen, laat zien waar het in het centrum druk is en waar rustiger. Het systeem - zeventien telsensoren - telt signalen van mobiele apparaten en geeft zo een indruk van het aantal centrumbezoekers. Daarbij wordt er nadrukkelijk op toegezien dat geen individuele personen of apparaten worden herkend of geregistreerd, benadrukt de gemeente. “De druktemeter informeert bezoekers, ondernemers en handhavers over de drukte. Dit draagt bij aan het veilig winkelen.”

Speciale subsidieregeling
Hilversumse ondernemers die extra kosten maken door de coronamaatregelen, kunnen een speciale subsidie aanvragen. Dit om hen tegemoet te komen in de kosten die ze maken om gasten of klanten volgens de RIVM-richtlijnen te ontvangen. Starters, eenmanszaken en bedrijven waar twee tot vijftig personen werken, komen in aanmerking voor deze regeling. Hiervan moet de hoofdvestiging wel in Hilversum gevestigd zijn.

Daarnaast mogen ze niet op een andere manier vanuit de COVID-reserve van de gemeente zijn gecompenseerd. Bedrijven kunnen maximaal 2.500 euro ontvangen. Dit bedrag hangt af van onder andere het aantal medewerkers en de sector. In totaal is één miljoen euro gereserveerd uit het lokale coronafonds. Subsidie kan tot 31 december worden aangevraagd op: hilversum.nl/subsidieanderhalvemeter.

Uit de krant