Shiva de Winter.
Shiva de Winter. Foto: © Bastiaan Miché

Hilversumse zwemschool hoeft niet te vragen naar coronapas

Coronavirus

HILVERSUM - Eigenaar Shiva de Winter van de zwemschool in ‘T Gooische Bad hoeft geen coronatoegangsbewijs te vragen aan de ouders die hun kinderen begeleiden bij de zwemles in het zwembad in Kerkelanden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht bepaald. 

De Winter was twee weken geleden naar de rechter gestapt toen hij op 6 november te maken kreeg met nieuwe Covid-regels; alleen mensen van boven de 18 jaar met een coronatoegangsbewijs mochten het zwembad in. Toen het zwembad vervolgens niet bleek te controleren op coronatoegangsbewijzen legde burgemeester Pieter Broertjes een last onder dwangsom op van 2500 euro per overtreding, met een maximum van 10.000 euro.

De voorzieningenrechter oordeelt nu echter dat het hoofddoel van zwemles onderwijs is en geen sport. De kinderen moeten leren zwemmen en hun zwemdiploma halen. De rechter ziet een zwembad niet als een binnenlocatie en schort daarom de de opgelegde last onder dwangsom op zolang de burgemeester geen beslissing heeft genomen op het bezwaar dat het zwembad heeft aangekaart tegen het controleren van de ouders op een geldig coronatoegangsbewijs. 

Totdat die beslissing er is hoeft het zwembad geen coronatoegangsbewijzen te controleren van ouders die hun kinderen naar zwemles brengen en ophalen en is het zwembad geen dwangsom verschuldigd als er niet gecontroleerd wordt. De rechter merkt daarbij wel op dat ouders/begeleiders niet als toeschouwer tijdens de lessen op de tribune mogen plaatsnemen.

De uitspraak van de rechter geldt nu alleen voor ‘T Gooische Bad. Onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor andere zwembaden. Echter, aldus De Winter, er is zo wel ‘jurisprudentie’ voor andere gemeenten die worstelen met dit probleem. “Dit ging vooral over last onder dwangsom”, aldus De Winter. “Er volgt nog een bodemprocedure. Het uiteindelijke doel is hierover geen enkele discussie voor alle zwembaden.”

Blij en opgelucht
De Winter geeft wel toe ‘blij en opgelucht’ te zijn. “Ik ben niet zo vaak zenuwachtig. Aan de ene kant weet je dat je goed zit, maar aan de andere kant weet je nooit hoe het kwartje valt. Dit is denk ik ik de eerste zaak die tegen de QR-Code is uitgesproken. Heel veel mensen dachten dat we geen weinig kans maakten. Maar nu kunnen ouders en begeleiders dus zelf binnen hun kind omkleden. Deze discussie hadden we een paar jaar terug niet normaal gevonden.”

Voor de zwemschool is het toch een beetje de tweede overwinning in korte tijd. Immers, ondanks de harde lockdown mogen zwemlessen momenteel wél gewoon doorgaan. Daar komt deze zaak rond de coronapas nu bovenop. Dat ouders door deze uitspraak niet op de tribune mogen plaatsnemen, is nog wel een dingetje, erkent De Winter. “Daar moet ik me nog over buigen. Ik vind dat ouders geen publiek zijn. Zij zijn functioneel aanwezig.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
‘Winkel’ vol met nep merkkleding ontdekt in garagebox Hilversum Politie 18 mei, 17:58
Afbeelding
Groep 8 Godelindeschool adopteert beeld aan de Rossinilaan/Verdilaan Basisscholieren staan stil bij verschrikkingen Tweede Wereldoorlog rond monument Rudelsheimstichting Mensen 18 mei, 16:45
Afbeelding
Mogelijk dé oplossing voor rondslingerend afval Proef met containertuintjes op de Gijsbrecht gestart Buurt / wijk 18 mei, 15:35
Afbeelding
Iktoon: amateurkunst in raadhuis van Hilversum op 18 juni Cultureel 18 mei, 13:14
Afbeelding
Kunstenaars komen zaterdag ‘in actie’ voor Oekraïne bij Van Zadelhoff Cultureel 18 mei, 09:00
Afbeelding
Verdachte is net vader geworden en wil er graag voor zijn vriendin zijn Hilversummer zweeg lange tijd, maar bekent nu drugs dealen en heroïnebezit Politie 17 mei, 21:30
Afbeelding
Plannen voor uitbreiding Islamitisch grafveld Noorderbegraafplaats Financieel uitstekend jaar voor Uitvaartstichting Hilversum Mensen 17 mei, 17:45
Afbeelding
Bezoekerscampagne ‘Buitenkans’ Visit Gooi & Vecht is van start Cultureel 17 mei, 17:12
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief