Afbeelding

Hilversumse jongeren over nieuwe lockdown: ‘Ik ben minder gemotiveerd om wat te doen’

Coronavirus

HILVERSUM - De strenge lockdown is met name voor jongeren zwaar, blijkt uit de verschillende onderzoeken. Zo heeft meer dan de helft van de jongeren stress en angstklachten, maakt 48 procent zich zorgen over komende maanden, 23 procent is bang om zijn baan te verliezen en 36 procent maakt zich zorgen over mentale gezondheid. 

We spraken met enkele jongeren in Hilversum. Bijvoorbeeld Mike Holdinga. De 19-jarige is dit jaar begonnen met de studie vastgoed en makelaardij in Groningen. Hij komt echter bijna elk weekend naar huis. Ook deze lange kerstvakantie heeft hij besloten, ondanks de huur die hij betaalt, bij zijn ouders thuis in Hilversum door te brengen. “Ik ken bijna niemand in Groningen en door de lockdown leer je buiten je klas ook weinig nieuwe mensen kennen als je daar nog geen connecties hebt. In Hilversum heb ik mijn vrienden van voetbal en de middelbare school, dus kom ik hen maar gewoon opzoeken. Ik ben blij dat ik terecht kan in Hilversum maar ik vind het wel erg jammer. Ik had graag een leven opgebouwd in Groningen.”

Jordan Meziers (20) werkt bij de Avonturenfabriek in Loosdrecht. Die is vanwege de maatregelen voor de derde keer dicht. “Ik merk dat ik door de lockdown veel minder gemotiveerd ben om wat te gaan doen. Ik heb geen ritme meer en ook niet echt een reden om een ritme aan te houden. Ik doe echt heel weinig op een dag,” vertelt hij lachend. “Dan is er heel even weer iets te doen, proef je hoe leuk het is en vervolgens wordt alles weer dicht gegooid, dat is erg ontmoedigend. Mijn goede voornemen is om in januari bij de Bink in Hilversum te gaan werken. Ik denk dat het een van de beste baantjes is op het moment. Ze hoeven niet dicht en daarnaast vind ik het leuk om met kinderen te werken. Zonder de lockdown had ik dat niet overwogen dus er zitten ergens ook wel goede kanten aan.”

Uit een ander onderzoek van Hogeschool Inholland laten de uitkomsten een somber beeld zien van studenten die problemen hebben met motivatie, minder plezier aan hun studie beleven en waarvan de studieprestaties achteruitgaan. De coronacrisis dient als vergrootglas voor problemen die al langer spelen die door het vele thuiszitten worden verergerd. De doelgroep heeft voornamelijk behoefte aan perspectief.

Lieke van Hierden (17) zit in haar examenjaar op het Roland Holst College. Voor haar brengt de lockdown voornamelijk voordelen met zich mee. “Ik hoef alleen even bij de online lessen te zijn en mijn opdrachten te maken, leuk is wat anders maar ik kan dan lekker door naar de paarden. Dat is het liefste wat ik doe en daar heb ik nu alle tijd voor. Ik mis de feestjes wel, maar die worden tegenwoordig ook wel weer vaak gegeven.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief