Ahmet Polat.
Ahmet Polat. Foto: Bastiaan Miché

‘Het verhaal van de oorlog naar het nu halen’

Cultureel

HILVERSUM - 'Opdat wij niet vergeten' is niet alleen de titel van het zondag uitgereikte boekje over 25 verzetshelden uit Hilversum, maar ook de boodschap aan de huidige generatie als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis moet levend blijven, is de opdracht. Dat gebeurt met de buitenexpositie 'Terug naar 1940-1945' van fotograaf Ahmet Polat en het onderzoek naar het dagelijks leven in die periode.

"Het verhaal van toen naar nu halen: daar heb ik met de tentoonstelling een soort van urgentie aan willen geven", legt Hilversummer Polat tijdens zijn presentatie over de totstandkoming van de buitenexpositie op de Kerkbrink voor Museum Hilversum uit.

Samen met leerlingen van het Roland Holst College heeft hij oorlogsverhalen in beeld gebracht. Zij hebben re-enactmentfoto's gemaakt: het naspelen van gebeurtenissen. Op basis van nagespeelde verzetsfoto's van direct na de oorlog hebben de fotograaf en de scholieren zich laten inspireren om het verhaal van dik zeventig jaar terug levend te houden.

"Dat hebben we op een niet-traditionele manier gedaan", meldt Polat. Op een eigentijdse manier, een die jongeren meer aanspreekt, is hij aan de slag gegaan met de leerlingen. Zo is hij met twaalf leerlingen de hort op gegaan in Hilversum om foto's te maken, maar vooral om jongeren de betekenis en het belang van die periode bij te brengen.

Op de Bussumerheide zijn zij naar het herdenkingskruis geweest, de plek waar vijf verzetslieden zijn gefusilleerd. Daar hebben zij een executiefoto gemaakt. Volgens Polat had het vastleggen hiervan grote impact op de scholieren. "Dat was behoorlijk heftig", geeft de fotograaf aan.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant