Het bronzen beeld van Mireille is nog tot en met zondag te zien in Museum Hilversum.
Het bronzen beeld van Mireille is nog tot en met zondag te zien in Museum Hilversum. (Foto: Bastiaan Miché)

Bronzen selfie als blijvende herinnering voor de toekomst

  Cultureel

HILVERSUM - Foto's terugkijken en zien hoe je in de loop der jaren ontwikkelt, is voor de meesten heel gewoon. Voor de 13-jarige Mireille is dat niet mogelijk omdat zij blind is. De Hilversumse kunstenares Hanke Wiegand heeft haar jonge plaatsgenoot vereeuwigd in een fotobeeld: een bronzen selfie als tastbare herinnering.

De kracht, de instelling en de persoonlijkheid van Mireille zijn voor Wiegand een grote inspiratiebron. Het idee om een beeld te maken voor de visueel gehandicapte Hilversumse ontstond vorig jaar na het lezen van het gedicht 'De schreeuw om stilte'. Hierin belicht zij op poëtische wijze de gebeurtenissen in de samenleving en wat dat met haar doet. Het besef kwam toen ook bij Wiegand dat de jonge Hilversumse geen foto's van zichzelf kan bekijken van toen zij jong was.

Grenzen
"Het is mooi te zien hoe zij het leven omarmt", aldus de kunstenares. "Mireille zoekt de grenzen op en gaat de grenzen over. Dat deed ze in 2016 al toen ze meedeed aan One Minutes Junior, het maken van een filmpje van één minuut. Daar deed ze gewoon aan mee op haar manier. En dat is wat kunst ook doet: de grenzen opzoeken, daar een verhaal van maken en waar nog iets van te leren is", meldt Wiegand.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten