Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en getalenteerde amateurs uit Hilversum hebben zondag een muzikale sessie in het MCO.
Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en getalenteerde amateurs uit Hilversum hebben zondag een muzikale sessie in het MCO. Foto: Emelie Schäfer

Hilversum is een rijke voedingsbodem voor verschillende muzikanten

Cultureel

HILVERSUM - Hij is hartstikke druk, ziet zijn vrouw en dochter nauwelijks en komende zondag, op zijn vrije dag, rijdt hij vanuit Amsterdam naar Hilversum. Wilmar de Visser, bassist van het Radio Filharmonisch Orkest, haalt zijn schouders op. Hij vindt het allemaal ook zo leuk. Naar zondag kijkt hij zeker uit: dan is de Classical Karaoke in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). "Dat wordt gewoon echt hartstikke leuk."

Wie karaoke hoort, denkt ogenblikkelijk aan mensen in de kroeg die een microfoon pakken en meeblèren op een populair liedje. De Visser helpt degenen die dat denken onmiddellijk uit de droom: de Classical Karaoke is van een ander kaliber. Al was het maar omdat de deelnemers, een stuk of acht, sinds de zomervakantie hun stukken als een malle repeteren.

De respons op een oproep om mee te doen aan het muzikale intermezzo was groot. Gaandeweg viel een aantal deelnemers af, iets dat De Visser niet verbaast. "Het is natuurlijk ook best spannend. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Dat weten wij ook niet." Schaamte voor het niveauverschil tussen de amateurs en de musici van het Radio Filharmonisch Orkest is onnodig, vindt de bassist. "Vergeet niet dat het ons beroep is, wij zijn elke dag weer met muziek bezig. Deze mensen niet." Dat neemt niet weg dat de deelnemers net zo getalenteerd zijn. Ze besloten alleen er niet hun beroep van te maken.

Zondag om half één zien 'amateurs' en 'profs' elkaar voor het eerst. De Visser vindt die eerste kennismaking spannend en leuk. "De spanning is nergens voor nodig," relativeert hij, "muziek verbindt mensen immers."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant