Zonnestraal in de eerste helft van de vorige eeuw.
Zonnestraal in de eerste helft van de vorige eeuw. Foto: Dudok Architectuur Centrum

Tbc-expositie 'A Story of Hope' in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Nog altijd sterven er wereldwijd 1,7 miljoen mensen aan tuberculose. De tentoonstelling geeft een inkijk in de gevolgen van deze ziekte en belicht de historische rol van het Hilversumse sanatorium Zonnestraal hierin.

In 1928 opende Zonnestraal voor het eerst de deuren als arbeids- en nazorgkolonie voor aan tbc lijdende diamantbewerkers. De modernistische architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet realiseerden hun ontwerp met de hulp van Jan Gerko Wiebenga volgens de nieuwste ideeën op het gebied van architectuur, bouwtechniek en zorg. Het 'complex van licht en lucht' geldt tegenwoordig als icoon van het Nieuwe Bouwen.

In de geschiedenis van tbc-bestrijding in Nederland neemt Zonnestraal eveneens een prominente plek in, mede door de toen al innovatieve medische aanpak. In de beginjaren waren er nog geen medicijnen tegen tbc en waren rust, ruimte en frisse lucht de belangrijkste remedie. Dankzij een waterdicht systeem met een snelle opsporing en effectieve behandeling is de ziekte nu veel beter te bestrijden en te genezen.

Dat tbc ook in andere landen overwonnen moet worden, maakt de tentoonstelling 'A Story of Hope' duidelijk; het is een indringend overzicht van de strijd tegen de meest dodelijke infectieziekte ter wereld en de unieke rol die Zonnestraal en KNCV Tuberculosefonds daarin hebben gespeeld. De bezoeker krijgt inzicht in de programma's die de organisatie inzet om een tbc-vrije wereld te realiseren. De tbc-bacterie wordt onder de loep genomen en ook ex-patiënten komen aan het woord.

Het DAC is open van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Uit de krant