De Vioolkist.
De Vioolkist. Archieffoto: Bastiaan Miché

Dudokfestival krijgt najaareditie in de Vioolkist

Cultureel

HILVERSUM - Architectuur, theater en cultuur komen vrijdagavond 2 november samen tijdens Dudokfestival INSIDE. De Vioolkist is voor een avond omgetoverd tot een theater waarbij de bezoekers een lezing krijgen over de stadsarchitect W.M. Dudok en aansluitend twee theatervoorstellingen kunnen zien. 

Dudokfestival INSIDE is de eerste najaar editie van het Dudokfestival. In de zomer loopt het publiek langs drie locaties en krijgen ze onderweg informatie over stadsarchitect W.M. Dudok. Dit jaar vierde het haar lustrum en zijn al vele panden in de spotlights gezet.

Dit jaar is het idee ontstaan een INSIDE te organiseren in de Vioolkist. Deze locatie aan de 's Gravelandseweg staat bekend als de oude AVROstudio en heeft van bovenaf de vorm van een vioolkist. De bezoekers blijven bij deze editie op één locatie en horen en zien alles onder één dak.

Om 19.30 uur start de lezing over W.M. Dudok in samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum. Om 20.30 uur geeft standupper/beatboxer Nabil Aoulad Ayad een voorstelling, gevolgd door operazangeres Nienke Nassserian Nillesen.

Foto: Anne van Zantwijk

Aoulad Ayad is zowel op televisie als op het podium regelmatig te zien is. Op televisie was hij onder andere te zien bij de improvisatieshow Alpacas en de Co-Assistent. Hij is geboren in Waalwijk waar hij als kind niet meer weg te slaan was bij musicals op school en groeide hij op met de grappen van Hans Teeuwen.

Op het gebied van beatboxen won hij in 2006 de Nederlandse Kampioenschap Human Beatboxing. In 2015 heeft hij deelgenomen aan het Leids Cabaret Festival
waar hij de finale heeft gehaald. De jury roemt zijn vermogen om zijn kwetsbaarheid om te zetten naar goede grappen en zien in hem een innemende, veelbelovende cabaretier. Onlangs heeft hij in het theater zijn eerste avondvullende theatershow 'Tijdmachine' afgesloten en gaat in december zijn tweede avondvullende show 'Monopoly'in première.

Nienke Nasserian Nillesen is een bekende van het Dudokfestival in 2017. Zij voerde haar eerste muziektheater productie MASAI op waarin zij klassieke aria's zong, danste en vertelde over haar band met haar vader, stamhoofd van de Masai, en haar 34 broertjes en zusjes.

Bij Dudokfestival INSIDE speelt zij haar tweede voorstelling MZUNGU. Hier kijkt zij naar Nederland door de ogen van één van haar broers. Zijn bezoek aan ons land doet Nienke haar thuisland in een compleet nieuw licht zien. Verhalen over familiebanden, het leven tussen twee werelden, over de blik van de ander,
gemis, communicatie, loyaliteit en cultuurverschil.

Kaarten van 25 euro (inclusief pauzedrankje) zijn te koop via www.dudokfestival.nl

Uit de krant