Enzo Valerio geeft uitleg over zijn winnende ontwerp 'Grond'.
Enzo Valerio geeft uitleg over zijn winnende ontwerp 'Grond'. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw paviljoen Pinetum geen Boombergpand

Cultureel

HILVERSUM - Het nieuwe, nog te realiseren paviljoen van Pinetum Blijdenstein is niet een gebouw dat al in de Boomberg te zien is. Maar 'Grond', het winnende ontwerp van Enzo Valerio, past naadloos bij de bomen en de omgeving van de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan.

Burgemeester Pieter Broertjes maakte afgelopen week de winnaar bekend van 'Een paviljoen voor het Pinetum'. Het huidige podium is oud en vervallen. De botanische tuin wil iets nieuws en schreef deze architectuurwedstrijd uit. De opdracht aan de architecten was om een multifunctioneel, hoogwaardig en transparant paviljoen te ontwerpen dat recht doet aan de kwaliteiten van de monumentale tuin en de collectie.

Aan belangstelling was geen gebrek. Maar liefst 131 inzendingen ontving de jury. De deskundigen hadden al een selectie van vier bureaus gemaakt: HOH Architecten, Koolhaas x Suurebroek x Thijssen, HappelCornelisseVerhoeven en Enzo Valerio. Zondag was het voor hen D-day. Unaniem is gekozen voor het ontwerp van Valerio.

"Het ontwerp intrigeert door de verschillende vormen van dak en plattegrond en door de staanders die een relatie aangaan met de verticaliteit van de bomen en een variëteit aan doorzichten bieden. De contouren van het dak volgen die van de omringende boomkruinen en door de alzijdige oriëntatie is er veel aandacht voor de bijzondere plek in de tuin achter het bestaande podium", aldus het juryrapport.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant