Kick Out Zwarte Piet ook bij intocht Hilversum: 'Kinderen worden de dupe van racisme'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Kick Out Zwarte Piet ook bij intocht Hilversum: 'Kinderen worden de dupe van racisme'

  Cultureel

HILVERSUM - "Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin zij niet met racistische stereotype beelden, die hun zelfbeeld aantasten, worden geconfronteerd. Het zijn volwassenen die Zwarte Piet in stand houden." Met die insteek demonstreert Kick Out Zwarte Piet komende zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Hilversum.

Kick Out Zwarte Piet kondigde eerder aan in achttien gemeenten te zullen demonstreren voor een 'inclusief Sinterklaasfeest'. Nu maakt de actiegroep bekend dat Hilversum één van deze gemeenten is. Hilversum volgt namelijk de lijn van het Sinterklaasjournaal bij de intocht en dat betekent dat er zaterdag roetveegpieten naar de Kerkbrink komen.

Bovendien, aldus Kick Out Zwarte Piet, zou bij een voorlichtingsbijeenkomst aan de mensen die Piet zullen spelen bij de intocht zijn gezegd dat meer dan de helft van de pieten in blackface naar de intocht zullen komen. "Blackfacing is een racistisch fenomeen en past niet binnen de waarden van een tolerante en inclusieve samenleving", aldus woordvoerder Rebekka Timmer in een persbericht. "Tegen racisme horen we stelling te nemen. Racisme is niet iets wat we 'afbouwen', maar iets wat we gelijk de kop in drukken."

De demonstraties van zaterdag zijn gericht op de aanwezige volwassenen, de in Hilversum gevestigde NTR en het Sinterklaasjournaal, de gemeenten en de sponsoren van de intocht. "De demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht zorgt ervoor dat het Sinterklaasfeest een feest wordt voor álle Nederlandse kinderen", aldus Timmer, tevens raadslid namens de SP in Hilversum. 

De beschuldiging dat kinderen de dupe zijn van de actievoerders, noemt Timmer misplaatst. "En bedoeld om Zwarte Piet in stand te houden, zonder rekening te houden met de Nederlandse kinderen en volwassenen die elk jaar bewust gediscrimineerd worden. Kinderen worden de dupe van racisme. Zij worden niet de dupe van mensen die opkomen voor een racismevrije intocht. Kick Out Zwarte Piet streeft naar een vreedzaam protest."

De actievoerder zullen zich zaterdag rond 12.45 uur opstellen op de Kerkbrink. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>