De afgelopen weken werd er volop geoefend voor zaterdag.
De afgelopen weken werd er volop geoefend voor zaterdag. Foto: Bob Awick

Pro Musica viert 75-jarig jubileum in MCO

Cultureel

HILVERSUM - Opgericht door Lex Karsemeijer tijdens de oorlog toen alles leek tegen te zitten en er meer dan ooit behoefte was aan een andere toekomst, landelijk bekend in de jaren vijftig en zestig en nu nog vooral bekend vanwege het afwisselende repertoire: Pro Musica. Komende zaterdag viert dit Gooise koor, gevestigd in Bussum, zijn 75ste verjaardag in het Muziekcentrum van de Omroep.

Het was destijds misschien wel revolutionair: een koor dat zowel lichte als klassieke muziek ten gehore bracht. Een korte blik op de titels van de concerten van de afgelopen jaren is voldoende voor een blijvende indruk van wat Pro Musica niet alleen zijn publiek, maar ook zijn leden biedt. Of het nu klassiek is, met Mozart, Vivaldi en Schubert. Of met de Carmina Burana, in de vorm van de werken van eigentijdse jonge componisten als Ola Gjeilo en Eric Whittaker, die zijn toegevoegd aan het repertoire.

Karsemeijer gaf Pro Musica in de jaren vijftig met radio-uitzendingen en platenopnames landelijke bekendheid. Hij stond voor het koor tot 1978, en nog altijd is zijn invloed hier en daar merkbaar. Zijn opvolger, Bert Kransberg, bleef maar een handvol jaren. Daarna bepaalde Sam ten Velden dertig jaar lang het gezicht en de uitstraling van Pro Musica.

Pro Musica uit 1959 tijdens een televisieoptreden voor de NCRV.

Inmiddels, aldus de huidige voorzitter Hans van Breugel, is het haast ondenkbaar dat mensen zo lang betrokken blijven bij een koor of bij welke vereniging dan ook. Immers, hoe vaak komt het nog voor dat mensen veertig jaar lang voor dezelfde werkgever in dienst zijn. Toch is Pro Musica nog altijd springlevend.

Het jubileumconcert in het MCO - niet de eerste de beste locatie - moet dan ook een groot spektakel worden. In een prachtig decor ontrolt zich voor de pauze een tijdsbeeld van 75 jaar Pro Musica, enerzijds in geprojecteerde beelden uit die wereldgeschiedenis en tegelijkertijd in de keuze van de liederen.

Maar het echte visitekaartje komt na de pauze met de uitvoering van het imposante koorwerk Sunrise Mass van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo.
Het concert begint zaterdag om 20.15 uur. Voor kaarten, zie www.promusica.nl

Uit de krant

Voorproefje Gooi en Eembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief