Commissie: Uitzendlicentie in beste handen bij NH Gooi
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wat de politiek betreft, is NH Gooi de beste gegadigde voor de uitzendlicentie.
Wat de politiek betreft, is NH Gooi de beste gegadigde voor de uitzendlicentie. (Foto: Bastiaan Miché)

Commissie: Uitzendlicentie in beste handen bij NH Gooi

  Cultureel

HILVERSUM - De ambitie uit 2015 staat nog altijd recht overeind. Hilversum wil een goede en krachtige lokale omroep die onderscheidend en innovatief is en tegelijkertijd een opleidingsinstituut voor talentvolle mediastudenten. Die wens gaat verder dan het verstrekken van de licentie aan NH Gooi, wat de voorkeur heeft van het college van burgemeester en wethouders én de commissie Economie en Bestuur.

Nog altijd ligt er een pot geld klaar voor een goede lokale of regionale omroep. Daar is 375.000 euro geoormerkt geld van Ziggo bij. Dat is een van de afspraken uit de deal die wethouder Jaeger begin 2016 sloot met de kabelexploitant na een jarenlang geschil. Onderscheidend, willen opleiden, aantrekkelijk zijn voor vrijwilligers, diverse media distribueren en kwalitatief goede journalistiek brengen zijn de eisen, zo bleek donderdag tijdens de commissievergadering waar de politiek sprak over de uitzendlicentie voor de lokale omroep.

Met de oprichting van een streekomroep, waarbij destijds RTi, GooiTV en NH Nieuws betrokken waren in samenwerking met Enter Media (uitgever van deze krant) leek de wens uit te komen van de gemeente. De partijen zouden hun expertise gaan gebruiken, waardoor een soort regionale mediabibliotheek zou ontstaan.

Het tot stand komen van dit idee is niet gelukt. Dat vindt de Hilversumse politiek betreurenswaardig, zo klonk het donderdag uit diverse kelen. "Dit is een salomonsoordeel", zei de wethouder erover. "Ons wordt gevraagd het kind in tweeën te hakken. Dat zouden we liever niet doen, maar als ons omstandigheden daartoe dwingen, rest ons geen andere keus."

Momenteel is de uitzendlicentie nog in handen van de Stichting RTi Hilversum, dat is opgegaan in het samenwerkingsverband NH Gooi (NH TV, 6FM en RTi). Deze wil de licentie per 16 februari 2019 graag overnemen. Datzelfde geldt voor GooiTV, de huidige lokale omroep van Gooise Meren en Wijdemeren. Na de plannen van beide partijen gezien te hebben en na toetsing van de tien uitgangspunten waar een lokale omroep aan moet voldoen, komt volgens het college NH Gooi het beste uit de bus.

Nu blijkt dat het merendeel van de commissie die mening deelt. Wel zijn er zorgen bij de fracties. Uit de stukken blijkt dat NH Gooi op meer subsidie hoopt dan de wettelijk te verstrekken 53.000 euro op jaarbasis die klaarligt voor de nieuwe lokale omroep. De boodschap is duidelijk: op meer dan die halve ton hoeven ze niet te rekenen. De hand blijft verder strak op de knip.

Maar wat betekent dat dan voor de ambitieuze plannen? Volgens Jaeger, die het dossier van de lokale omroep zijn moeilijkste noemde in al zijn jaren als wethouder, is bekend in Amsterdam (waar het hoofdkantoor van NH staat) dat er geen geld bij komt. "Wellicht dat uitvoering van de plannen langer gaat duren, maar het ligt dan niet van tafel", zei hij. Op verzoek van de politiek gaat de wethouder bij NH nog voor de komende raadsvergadering van woensdag 12 december polsen.

Uiteindelijk is het laatste woord aan het Commissariaat van de Media. Die bepaalt wie de licentie krijgt voor de periode 2019-2024. De Hilversumse politiek voorziet dit orgaan van advies.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>