Exploitatie Podium de Vorstin op koers, maar blijft kwetsbaar
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het poppodium aan de Koninginneweg trekt meer bezoekers, zo blijkt uit de wethoudersbrief.
Het poppodium aan de Koninginneweg trekt meer bezoekers, zo blijkt uit de wethoudersbrief. (Foto: Bastiaan Miché)

Exploitatie Podium de Vorstin op koers, maar blijft kwetsbaar

  Cultureel

HILVERSUM - Inhoudelijk gezien is Podium de Vorstin op de goede weg. Volgens wethouder Wimar Jaeger van Cultuur is de nieuwe koers bijvoorbeeld qua programmering en bestuurswijze goed te zien. Financieel gezien blijft het dunnetjes. De verwachting is dat het poppodium 2018 afsluit met een klein financieel plusje.

Wie 't in Hilversum over de Vorstin heeft, noemt vaak niet de optredens van grootheden als George Clinton, Kim Wilde of Sister Sledge. Grote kans dat eerst de financiële positie van het poppodium aan de Koninginneweg onderwerp van gesprek is. Vanaf de bouw van het pand is er sprake van financiële misère. Qua exploitatie heeft de gemeente al een aantal keer bijgesprongen.

Laatste keer was december 2017 toen de raad besloot om 623.000 euro over te maken. Hiervan was 321.000 euro bedoeld om de structurele tekorten aan te vullen. Dan was er 150.000 euro nodig voor zogeheten 'additioneel werkkapitaal' en de overige 152.000 euro ging onder het kopje 'transitiekosten'. Al met al was deze financiële injectie nodig om de Vorstin meer vet op de botten te geven, zodat eventuele toekomstige tegenvallers wel kunnen worden opgevangen.

Geen vetpot
Uit de wethoudersbrief van Jaeger blijkt dat het zeker nog geen vetpot is aan de Koninginneweg. Met hakken over de sloot wordt een positief saldo verwacht over het afgelopen jaar. Dat is hetzelfde als in 2017 toen de Vorstin eveneens een klein positief resultaat wist te behalen. "De prognose laat zien dat de exploitatie van de Vorstin op koers ligt, maar kwetsbaar blijft", is de mededeling van de wethouder, die zijn politieke lot heeft verbonden aan het succes van het poppodium. Als de Vorstin nieuwe stijl niet blijkt te werken dan verbindt de D66'er daar zijn consequenties aan, zo zei hij tijdens de commissie in november 2017.

Tot en met augustus laat de Vorstin een min zien van 26.000 euro. Dat is 6.000 euro lager dan de prognose tot en met augustus. Volgens Jaeger leert de ervaring dat deze achterstand wordt ingelopen in het najaar. Daarom gaat de Vorstin er vanuit dat de jaarprognose gewoon gehaald wordt. Op bescheiden schaal moet zij weer zwarte cijfers schrijven, aldus de wethouder.

Niet goed bereikbaar
Uit het schrijven blijkt dat meer mensen de weg hebben gevonden naar het poppodium dan in voorgaande jaren. Hoewel er meer gasten waren, heeft dat niet geleid tot hogere horecaopbrengsten. Omdat het te druk was, waren de bars niet goed bereikbaar luidt de uitleg hiervoor. Dit euvel moet verholpen zijn, meldt Jaeger. Daarnaast blijkt dat de verhuur van de oefenruimtes lager uitvalt dan verwacht. Daarentegen valt de incidentele verhuur van deze ruimtes wel hoger uit.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>