World Press Photo: 160 foto's uit 22 landen nu in Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Ronaldo Schemidt

World Press Photo: 160 foto's uit 22 landen nu in Hilversum

  Cultureel

HILVERSUM - World Press Photo is een prestigieuze wedstrijd met de beste journalistieke beelden gemaakt door journalisten overal ter wereld. Voor de zesde keer is de complete expositie met de winnende foto's en de multimedia producties in Hilversum te zien. In totaal zijn ruim 160 persfoto's van 42 fotografen uit 22 landen te bewonderen; een rollercoaster door het wereldnieuws.

Het campagnebeeld van de tentoonstelling is een foto van de Venezolaan Ronaldo Schemidt met zijn winnende foto van een brandende demonstrant in Venezuela. Door een ontplofte motorfiets vliegt José Víctor Salazar Balza in brand en loopt hiermee eerste- en tweedegraads brandwonden op. De jury noemt de foto symbolisch. "De man heeft een masker op. Daardoor representeert hij niet alleen zichzelf die in brand staat, maar ook het idee van een brandend Venezuela."

Hilversum kiest er ook dit jaar weer voor om naast de fotografie ook de winnende producties van de Digital Storytelling Contest te laten zien. De finalisten van de multimediawedstrijd tonen met documentaires en interactieve websites de kracht van de digitale media.

En ook de foto's van drie Nederlandse prijswinnaars zijn te bewonderen: Jasper Doest, Carla Kogelman en Kadir van Lohuizen. Van Lohuizen won in de categorie Milieu met zijn serie 'Wasteland', waarin hij afvalstromen in zes wereldsteden vastlegde. Kogelman werd eerste in de categorie Lange-termijnprojecten met 'Ich Bin Waldviertel'. Natuurfotograaf Doest werd dit jaar tweede in de categorie Natuur met zijn serie 'Sacred No More', over apen die kunstjes moeten doen in Japan. Kogelman en Doest geven dinsdag in het museum een lezing over hun passie en werk.

World Press Photo 18 is tot en met 27 januari te zien, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie, zie www.museumhilversum.nl.


Foto: Adam FergusonFoto: Carla KogelmanFoto: Oliver ScarffFoto: Jasper DoestFoto: Alain Schroeder


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>