'Durf anders om te gaan met maatschappelijk vastgoed'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Jacqueline van Oostveen heeft plannen voor het oude pand van Theater Achterom.
Jacqueline van Oostveen heeft plannen voor het oude pand van Theater Achterom. (Foto: Bastiaan Miché)

'Durf anders om te gaan met maatschappelijk vastgoed'

  Cultureel

HILVERSUM - Bedenk goed wat je met het maatschappelijk vastgoed doet. Dat klinkt als een reclameslogan, maar is meer een oproep aan de gemeente én de politiek om panden en terreinen niet alleen te verkopen om woningbouw te laten realiseren. Heb als gemeente ook oog voor lokale initiatieven, zo luidt het appel van Jacqueline van Oostveen. Daar is haar eigen cultuurhuis Over 't Spoor in het oude Theater Achterom een voorbeeld van.

"Ga eens op een bus zitten wachten op het Stationsplein. Dat is niet prettig. Of kijk naar dat tochtgat tussen het Sociaal Plein en Entrada. Zelf woon ik in de Bloemenbuurt; een ontwerp van Dudok. Een van zijn uitgangspunten was dat mensen daar gelukkig moeten zijn en dit is van honderd jaar terug. Ik verbaas me nog steeds over de schoonheid die ik zie in mijn eigen wijk", aldus de Hilversumse.

Van Oostveen is omgevingskunstenaar en het maatschappelijke vastgoed gaat de Hilversumse aan het hart. In de loop der tijd is er te veel verkwanseld. Te vaak draait het om de meeste opbrengst. De gemeente verkoopt gronden en panden aan de hoogste bieder. Daarmee verdwijnen deze voor lokale maatschappelijke initiatieven en daar zijn er volgens Van Oostveen al zo weinig van in Hilversum.

Als voorbeeld geeft ze de urban farming die nu ook door heel Hilversum hopt en geen vaste locatie meer heeft. Hetzelfde geldt voor Stichting Magdalena, die overal maar tijdelijk gebruik van kan maken. In haar ogen zijn dit wel organisaties die de gemeente mooier en levendiger maken, maar waar weinig plek voor lijkt te zijn.

Luister als politiek naar wat de inwoner wil en creëer daar dan ook mogelijkheden voor. Zij pleit voor betere burgerparticipatie en hoopt dat ideeën vanuit de samenleving daadwerkelijk iets in gang kunnen zetten. "Maatschappelijk vastgoed is gemeentelijk bezit en dus ook van ons Hilversummers", stelt zij. "Als veel van dit vastgoed aan commerciële individuele partijen, organisaties en bedrijven word verkocht dan hebben de Hilversummers dit bezit niet meer voor lokaal en eigen gebruik. Dus worden we feitelijk armer omdat we niet iets te zeggen hebben over wat er met de opbrengst en winst wordt gedaan", luiden haar vervolgwoorden.

Haar oproep aan de gemeente en de politiek is simpel: kijk anders naar het maatschappelijk vastgoed en durf andere keuzes te maken. Er bestaat ook zoiets als maatschappelijke projectontwikkeling. Daarmee komt er ruimte voor sociaal, maatschappelijk, creatief, duurzaam en cultureel gebruik. "Alles wordt nu woningen. Commercieel is dat interessant, want dat levert veel geld op. En ik snap dat de woningnood hoog is, maar zijn woningen in plaats van maatschappelijk vastgoed altijd relevant?", is de vraag die zij stelt.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>