Afbeelding

Hilversum krijgt alsnog een stationspiano

Cultureel

HILVERSUM - Wat een paar jaar terug nog niet kon, kan nu toch wel. Station Hilversum krijgt namelijk alsnog een 'stationspiano'. Volgende week woensdagmiddag wordt alweer de zeventiende piano van Nederland in gebruik genomen.

Al in 2015 kwam Hart voor Hilversum met het voorstel om een stationspiano in Hilversum te realiseren. Wethouder Floris Voorink noemde het destijds een waanzinnig leuk project, maar gaf wel aan dat het een beslissing is van de NS. Al snel bleek dat er in de stationshal geen geschikte ruimte was.

Nu komt de piano er wel. Niet in de hal, maar halverwege de tunnel onder de perrons, aldus NS-woordvoerder Carola Belderbos. "In de stationshal geeft het wel reuring, maar die is te klein en je moet ook denken aan de winkels en servicebalie daar", zegt zij. "Maar we zijn met elkaar in gesprek gebleven en hebben de tunnel bekeken. Normaal is deze niet geschikt, maar in Hilversum is die breed genoeg. Ook vinden we een stationspiano in de omroepstad een mooie toevoeging aan de beleving op het station en -omgeving."

De NS betaalt de piano en zorgt ook voor het onderhoud. Dat kost natuurlijk wel verschillende piano's op de stations waren al eens het slachtoffer van vandalisme, maar - zegt Belderbos - dat weegt niet op tegen de pluspunten. "Onder de reizigers is er altijd veel enthousiasme. We merken ook dat ze - wanneer iemand mooi piano speelt - een trein overslaan. (lachend, red) Overigens blijkt niet iedereen evenveel talent te hebben."

Woensdag 30 januari is de opening om 15.00 uur. Naast burgemeester Pieter Broertjes en cultuurwethouder Wimar Jaeger is van NS-zijde regiodirecteur Irma Winkenius aanwezig.

Uit de krant