Elk steentje draagt een naam.
Elk steentje draagt een naam. Foto: Bastiaan Miché

Bibliotheek Hilversum in teken van struikelstenen

Cultureel

HILVERSUM - "Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is." Deze gedachte binnen de joodse rouwtraditie inspireerde de Duitse kunstenaar Gunther Demnig tot zijn kunstwerk 'Struikelstenen'. In ruim twintig jaar zijn zo'n 70.000 koperkleurige stenen door hem geplaatst in de stoepen en trottoirs van nu al 24 landen. Ook in Hilversum zijn er sinds 2007 al honderden neergelegd.

Elke steen draagt een naam en ligt vrijwel altijd voor de woning van de persoon die daar vroeger woonde. Voorbijgangers 'struikelen' toevallig over het kleine monument in de stoep en worden meegenomen in die traditie om niet te vergeten. Deze 'Stolpersteine' herinneren ons aan al die individuele slachtoffers van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op talloze plaatsen in Nederland liggen de koperkleurige stenen. Amsterdam, waar ruim 80.000 joden woonden aan de vooravond van de Holocaust, telt inmiddels zo'n 500 struikelstenen. Elk jaar komt daar een aantal bij.

Demnig plaatst ook stenen voor andere slachtoffers van het naziregime. In Hilversum zijn 930 namen bekend, er zijn al veel struikelstenen geplaatst in Hilversum en er zullen nog veel volgen. Een tentoonstelling hierover is nu tot en met 11 maart in Bibliotheek Hilversum te zien.

In het kader van deze Stolpersteinetentoonstelling vertelt historicus prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld op 28 februari (van 20.00 tot 21.30 uur) over de struikelsteen voor zijn woning in Tilburg. Ook de bijbehorende documentaire 'Hier was Bertram' van Carine van Vugt en Jeroen Neus wordt vertoond. Het verhaal herinnert Bertram Polak (1918-1942) en zijn familie, die door het onderzoek weer bij elkaar gebracht is.

Uit de krant