Arthur Graaff bij de herdenking van de Februaristaking in Hilversum.
Arthur Graaff bij de herdenking van de Februaristaking in Hilversum. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Geef aanstichter Februaristaking straatnaam in Hilversum'

Cultureel

HILVERSUM - De ene straatnaamdiscussie is net geweest of de volgende dient zich alweer aan. Gerrit Meerbeek, de man die in Hilversum in 1941 opriep tot de Februaristaking, moet een eigen straat krijgen in de mediastad.

Dat is de mening van Arthur Graaf van de Bond van Antifascisten. Hij verzorgt dinsdag 26 februari voor de vijfde keer de herdenking van de Gooise Februaristaking op de Kerkbrink. bij het oude raadhuis (nu Museum Hilversum). Deze begint om 17.00 uur. Tegelijkertijd is er een herdenking bij het NSF-kunstwerk bij winkelcentrum Seinhorst. 

Eervol
Volgens Graaff heeft Meerbeek 'de mensen tot de eervolste daad gebracht die een volk kan stellen: het opkomen voor een minderheid'. De aanstichter van de Hilversumse Februaristaking heeft daarmee een eigen straat verdient, vindt de organisator van de Kerkbrink-herdenking.

Meubelmaker
Meerbeek werkte als meubelmaker bij Fokker in Amsterdam-Noord. Hij was die ochtend van 25 februari 1941 gewoon naar zijn werk gegaan, waar net als bij de meeste Amsterdamse bedrijven, gestaakt werd. Hij besloot terug naar Hilversum te gaan om daar bij de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (later Philips) tot staking op te roepen.

Grootste fabriek
De NSF, waar ook de omroep ontstond, was toen verreweg de grootste fabriek in Hilversum en het Gooi. Dat lukte, en bij deze grote fabriek met 3.500 personeelsleden verlieten zo'n 2.500 mensen het pand. Ze trokken vanaf 15.00 uur langs enkele nabije fabrieken, die ook gingen meedoen. 

Machinegeweren
De staking eindigde die middag met het besluit de volgende dag een protesttocht te houden vanuit het centrum van de stad naar het raadhuis. Dat gebeurde die 26ste februari, en naar schatting 8.000 tot 10.000 mensen trokken vanuit het centrum van de stad naar het oude raadhuis. Bij het Oude Raadhuis stonden nazisoldaten met machinegeweren en de stakers besloten te stoppen.

Opgepakt
Uiteindelijk werd de aanstichter van de staking opgepakt. Hij kreeg de doodstraf. Deze werd later omgezet tot een levenslange gevangenisstraf en kwam zo in Duitsland. Meerbeek overleefde de Tweede Wereldoorlog .
 

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip Mensen 12 aug, 11:30
Afbeelding
Orgelconcert in St. Vituskerk door Sander van den Houten Cultureel 12 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
'Nu trekt dit publiek altijd naar Amsterdam en Utrecht en dat is niet nodig' Jonge groep dj’s willen onder de naam Filtrum techno naar Hilversum halen Cultureel 11 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
Invloed corona merkbaar in cijfers geregistreerde misdrijven Meer woninginbraken, maar minder jeugdoverlast en huiselijk geweld in Wijdemeren Politie 11 aug, 16:00
Afbeelding
Automobiliste botst tegen boom en belandt in ‘s-Gravelandsevaart 112 11 aug, 10:00
Afbeelding
Onderdompelen in de natuur tijdens Shinrin-yoku wandeling in Pinetum Natuur en Milieu 11 aug, 09:30
Afbeelding
Het heidehaantje Column GNR 11 aug, 08:03
Afbeelding
Wie wordt de Gooi en Omstreken ‘Buur van het Jaar’ 2022? Buurt / wijk 10 aug, 17:20
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief