[Foto's] Protest tegen documentaire Michael Jackson op Media Park: 'Het klopt gewoon niet'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's: Bastiaan Miché
Foto's

Protest tegen documentaire Michael Jackson op Media Park: 'Het klopt gewoon niet'

  Cultureel

HILVERSUM - Pakweg dertig fans van Michael Jackson demonstreren vrijdagmiddag bij het gebouw van de VPRO op het Hilversumse Media Park. Aanleiding is de veelbesproken documentaire Leaving Neverland, die de omroep vanavond uitzendt. "Het klopt gewoon niet", zegt initiatiefnemer van het protest Patrick Tieleman.

De betogers willen - gewapend met spandoeken en muziek van de overleden zanger - duidelijk maken dat de beweringen in de documentaire niet kloppen. De VPRO kocht deze dure film over de in 2009 overleden King of Pop aan op het Sundance Film Festival. In vier uur tijd vertelt de film het verhaal van Wade Robson en James Safechuck die beiden afzonderlijk bevriend raakten met Jackson, die hen uitnodigde in zijn wereld, en werden misbruikt. 

En daar klopt natuurlijk niks van, vindt één van de betogers (en groot fan) Marc Wittenberg. De Haarlemmer is al vanaf zijn vijfde groot fan van de King of Pop - 'vooral zijn stem, dat is zijn charme' - en zegt regelmatig contact te hebben met de familie. Zo sprak hij vorige week nog met het nichtje van Michael, Brandi Jackson. En die beweert weer dat ze een relatie had met Wade Robson, één van de mannen die Jackson in Leaving Neverland beschuldigt. 

Tekst verder onder foto.


Dit soort berichten is voor Wittenberg weer een van de vele argumenten waaruit blijkt dat niks van alle beschuldigingen richting Jackson klopt. En daarom is het belangrijk om nu een tegengeluid te laten horen, hoewel hij ook wel weet dat de VPRO de documentaire 'gewoon' gaat uitzenden.

Dat bevestigt ook algemeen directeur Lennart van der Meulen van de VPRO. Hij staat Tieleman en de op het Wim T. Schippersplein massaal aanwezige pers te woord. En iedere keer vertelt hij begrip te hebben voor het protest, maar het is een relevant onderwerp dat in zijn optiek journalistiek gezien wel klopt. "Ik begrijp de ophef. Zeker wanneer het om je idool gaat", aldus Van der Meulen. "Dat geldt ook voor de Katholieke kerk of in de sportwereld. Maar wij vinden dat deze film goed geresearched is. Er wordt een reëel beeld geschetst en een belangrijk onderwerp aan de kaak gesteld."

Tekst verder onder foto.

Tieleman was er vooraf ook niet vanuit gegaan dat de docu zou worden geschrapt. Toch is het goed om hier te staan, zegt hij. Hij heeft Leaving Neverland weliswaar niet gezien - gaat dat ook niet doen - maar weet vanwege de verschillende verhalen die de ronde doen dat allerlei zaken niet kloppen. "En Michael kan niet meer reageren. Daarom doen wij het. Als fans."

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>