Twee werken weer goed zichtbaar in Hilversumse straatbeeld
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Twee werken weer goed zichtbaar in Hilversumse straatbeeld

  Cultureel

HILVERSUM - Het kunstwerk Promotheus keert na een jarenlange afwezigheid weer terug in het Hilversumse straatbeeld. Daarnaast wordt het beeld 'Kind op Pony' bij restaurant Meddens aan de Kerkstraat verplaatst. 

Dat schrijven wethouders Wimar Jaeger (cultuur) en Arno Scheepers (beheer en openbare ruimte). "Beelden in de openbare ruimte zijn belangrijk voor de beleving van een stad", menen de wethouders. "In de woorden van
cultuurambtenaar dhr. Gerlof Zijlstra, die tussen 1958 en 1985 van Hilversum een ware beeldenstad maakte: 'Het geeft het dorp iets extra's. Je brengt ongemerkt een stuk cultuur bij de mensen.' In Hilversum zijn de inwoners bovendien zeer betrokken bij de kunst in de openbare ruimte."

Villa Industria
Het kunstwerk 'Prometheus' (zie foto hieronder) verdween in 2001 uit het straatbeeld in verband met problemen met de sokkel en de herontwikkeling van het REGEV terrein (Villa Industria). De nieuwe woonwijk Villa Industria is inmiddels gereed en dus komt het beeld terug. Niet precies op dezelfde plek als toen - vanwege de ondergrondse voorzieningen - maar op de punt van het plantsoen aan de Kleine Drift, waar deze overgaat in de Minckelersstraat. Het beeld stond in het midden van ditzelfde plantsoen. Op de nieuwe plek is 'Prometheus' goed zichtbaar en past hij goed in de omgeving, menen Jaeger en Scheepers.

Tekst gaat verder onder foto. 

'Prometheus', ook wel bekend als Jan Propaan, is gemaakt door de kunstenaar Nic (Nicolaas) Jonk (1928 - 1994) en zag het levenslicht in 1960. Het markante beeld staat op een sokkel van 2,5 meter hoog. Het kunstwerk is in opdracht van de gemeente gemaakt in verband met het eeuwfeest van het Gemeentelijk Energie Bedrijf. De opdracht luidde: 'Maak maar een arbeider met een hamer'.

Niet goed bereikbaar
Het beeld 'Kind met Pony' is gemaakt door de kunstenaar Hans Bayens (1924 - 2003) en kwam in 1971. Sinds de opening van restaurant Meddens in 2018 raakte het echter ingesloten. "Omdat het lage beeld niet meer vrij in de ruimte staat, valt deze weg in het straatbeeld", schrijven de wethouders. "Ook is het beeld niet meer goed bereikbaar. Om het beeld weer goed zichtbaar en bereikbaar te maken is het noodzakelijk dat deze wordt verplaatst." 

Het beeld gaat daarom enkele meters naar voren (richting de Kerkbrink) en richting de molgoot, zodat deze de punt van het rechter terras vormt. Hiermee moet het een duidelijke afscheiding vormen van het terras en markering van de toegang tot het restaurant.

Verdraagzaamheid
Met de herplaatsing van 'Prometheus' staan er nog twee werken in de opslag van de gemeente: de Adelaar van Jean Houben en een beeld Zonder Titel van Joop van Bossum. Scheepers en Jaeger verwachten dat de Adelaar op niet al te lange termijn een nieuwe plek kan krijgen. Bij de ontwikkeling van het Stationsplein (2021) wordt het beeld Verdraagzaamheid tijdelijk opgeslagen om schade te voorkomen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>