Benoeming stadsdichters Hilversum vanaf nu voor drie jaar
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Robert Grijsen en Mieke van Zonneveld
Robert Grijsen en Mieke van Zonneveld (Foto: Bastiaan Miché)

Benoeming stadsdichters Hilversum vanaf nu voor drie jaar

  Cultureel

HILVERSUM - Mieke van Zonneveld blijft tot en met 2020 de stadsdichter van Hilversum. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om haar benoeming met een jaar te verlengen. Ook haar opvolgers krijgen in de toekomst de kans om deze erebaan voor drie jaar te bekleden en geen twee jaar, zoals dat in eerste instantie het geval was.

Begin vorig jaar nam Van Zonneveld het stadsdichtersstokje over van Robert Grijsen, Hilversums eerste stadsdichter. Hij werd in 2016 benoemd. Nu de termijn met een jaar verlengd is, krijgt in dit geval Van Zonneveld de mogelijkheid om haar educatieve projecten van de grond te krijgen en te investeren in samenwerkingsverbanden. Het onderwijs meer betrekken bij het stadsdichterschap is onderdeel van de opdracht, zo geeft wethouder Wimar Jaeger van Cultuur aan.

Naast onderscheiden poëet is Van Zonneveld docent op een middelbare school. Wat dat betreft zit ze dicht bij het vuur en is de Hilversumse sinds januari 2018 bezig met het neerzetten van projecten op de Hilversumse middelbare scholen. Een voorbeeld van een project is een poëziebattle. Dit gebeurt in samenwerking met Bibliotheek Hilversum, Podium de Vorstin en Stichting Hilversum Marketing. Het idee is dat leerlingen eerst op school een 'battle' houden. De besten gaan daarna door naar een optreden in de bibliotheek en uiteindelijk eindigt deze poëziewedstrijd in het poppodium.

In een reactie geeft Van Zonneveld zelf aan nog een jaar langer aan de slag te kunnen in Hilversum. "Door het stadsdichterschap heb ik mijn geboorteplaats en inmiddels mijn huidige woonplaats nog beter leren kennen", meldt de jonge stadsdichter. "Ik heb bijzondere mensen ontmoet en ben op plaatsen geweest die ik niet eerder kende. Voor mijn gevoel ben ik nog niet klaar om mijn stadsdichterschap af te ronden. Daarom vind ik het fijn dat mijn benoeming met een jaar is verlengd", licht zij verder nog toe.

"Mieke heeft nog veel meer voor ons in petto en daarom ben ik heel gelukkig dat ze een jaar langer onze stadsdichter blijft", vindt de cultuurwethouder. "Bij Miekes aanstelling in 2018 hebben we haar gevraagd om met name jonge Hilversummers meer vertrouwd te maken met poëzie. Aan het gemêleerde publiek dat op 31 januari de Avond van de Stadsdichter bezocht, is te zien dat Mieke daar goed in slaagt", zijn de slotwoorden van Jaeger.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>