Het Gooi Bevrijd stopt nu wél op de Gijsbrecht
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De voertuigen reden vorig jaar al door de Gijsbrecht, waar vele belangstellenden langs de kant stonden.
De voertuigen reden vorig jaar al door de Gijsbrecht, waar vele belangstellenden langs de kant stonden. (Foto: Bastiaan Miché)

Het Gooi Bevrijd stopt nu wél op de Gijsbrecht

  Cultureel

HILVERSUM - Onder toeziend oog van vele belangstellenden reed de karavaan van Keep them Rolling - met ruim tachtig legervoertuigen en meer dan veertig motoren - al door de Gijsbrecht van Amstelstraat. Maar dit jaar maakt de stoet ook daadwerkelijk een stop in de Hilversumse winkelstraat. De pakweg honderd legervoertuigen van Het Gooi Bevrijd worden komende zondag op feestelijke wijze onthaald met vlaggen en muziek.

Van 14.00 tot 15.00 uur zijn de vrijwilligers en de meereizende veteranen te gast in het winkelgebied. De stoet blijft een uur staan en rijdt daarna weer stapvoets verder. Er is alle gelegenheid om de voertuigen en hun berijders en passagiers te onthalen, net zoals dat 74 jaar geleden gebeurde.

De ondernemers maken zich op voor een bijzondere Bevrijdingsdag en een feestelijk onthaal van de bevrijders. "We kijken enorm uit naar het bezoek van Keep them Rolling", zegt Renske Schriemer namens de ondernemers op De Gijsbrecht. "Vorig jaar kwamen ze ook naar de Gijsbrecht, toen langzaam rijdend door de straat. We verwelkomden ze met muziek en lindyhop-dansers. Toen de veteranen daadwerkelijk langskwamen, begon iedereen spontaan te applaudisseren. Dat was zo'n bijzonder moment."

De winkeliers zijn dan ook vereerd dat de karavaan er opnieuw voor kiest om De Gijsbrecht aan te doen, en dit jaar zelfs met een stop van een uur. "We gaan er een nog mooier bevrijdingsfeest van maken", belooft Schriemer. Heel veel winkels en horecazaken - met feestelijke terrassen - zijn open die middag en hangen de vlag uit.

Ook de straat zal in stijl versierd zijn met vlaggetjes. "Natuurlijk zijn de dansers er weer, net als de muziek. Kinderen kunnen al vanaf 12.00 uur een mooi vlaggetje maken om de karavaan mee toe te zwaaien. Er zijn oud-Hollandse spelletjes voor de kinderen en er wordt ook voor iets lekkers gezorgd."

De voertuigen rijden zondag vanuit Blaricum via Bussum - waar ze tussen 11.00 en 13.00 uur stilstaan op het Wilhelminaplantsoen - richting Hilversum. Daar rijden zij in gepaste snelheid rond 13.30 uur over het marktterrein. Via de Gijsbrecht (stop tussen 14.00 en 15.00 uur) rijdt de stoet richting onder meer Eemnes en 'startplaats' Blaricum.

Donderdag meer hierover in de Gooi en Eembode.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>