Muzikale inspiratie giert weer door aderen van Hilversums Rotjoch
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Platenbaas Hans 'Tiger' Smits (rechts) heeft ervoor gezorgd dat Rotjoch Ronald Welgemoed een cd heeft volgezongen.
Platenbaas Hans 'Tiger' Smits (rechts) heeft ervoor gezorgd dat Rotjoch Ronald Welgemoed een cd heeft volgezongen. (Foto: Bastiaan Miché)

Muzikale inspiratie giert weer door aderen van Hilversums Rotjoch

  Cultureel

HILVERSUM - Rotjoch Ronald Welgemoed is terug. Twaalf nummers schudde hij uit zijn muzikale mouw. Zijn nieuwe cd 'Here To Stay' ligt bij Platenhuis 't Oortje.

"Hij? Hij is geweldig. Toen ik zijn muziek hoorde was ik meteen verkocht", wijst Hans 'Tiger' Smits enthousiast op Ronald Welgemoed. De platenbaas is nog maar net gestart met zijn label Helena Music Records en is apetrots dat hij Rotjoch in zijn stal heeft. Zwijgend, in het zwart gekleed en zijn armen over elkaar, kijkt zanger en liedjesschrijver Welgemoed naar Smits. Grijnst. En is blij dat er na al die jaren weer een nieuw album ligt.

De twaalf nummers op 'Here To Stay' heeft Welgemoed zelf geschreven. Inspiratie haalt hij uit dagelijkse gebeurtenissen, gedachten die hem bezighouden en de gesprekken die hij voert. Hij weet nog goed dat hij in Parijs zat. Hij was jong, misschien een jaar of zesentwintig. "Ik wilde daar zo graag naartoe. En toen ik er eenmaal was, voelde ik me zo eenzaam. Daar heb ik een nummer over geschreven: 'Another Lonely Night In Paris."

Natuurlijk had hij liefst fulltimemuzikant willen zijn, maar dat zat er niet in. "Welnee, daarvan kan je niet leven. Dus ik werkte veel voor uitzendbureaus en had uiteenlopende baantjes. Ben zelfs nog verhuizer geweest", lacht Welgemoed.

De Hilversummer leeft voor de muziek. "Hij IS muziek", benadrukt Smits. Zijn huis is er onmiskenbaar één van een muzikant. Stapels cd's, muziekinstrumenten, stof op de televisie. Welgemoed lacht. Vertelt dat hij een beetje last heeft van dat andere Rotjoch, die jonge rapper en presentator.

Wie googelt op Rotjoch krijgt als eerste van alles te lezen over Angelo Diop. Daarna pas volgt informatie over de Hilversumse band. Mag dat zomaar? Welgemoed haalt zijn schouders op. Kennelijk kan het. Hij gaf zijn band in 1978 die naam. "Ik werd zo genoemd en dacht: dat is een perfecte naam."

Rotjoch repeteerde in het Tagrijn, wat nu de Vorstin is. Daar leerde Welgemoed de bandleden kennen. "Dirk Scheele, ken je die? Dat was onze eerste gitarist. Nu speelt hij in een groene broek en geel T-shirt kinderliedjes in de Nederlandse theaters." Optreden deed Rotjoch in kroegen: Café Bos, Felix, maar ook in Paradiso en de Melkweg in Amsterdam.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>