Concert vanaf Raadhuistoren bij afscheid stadsbeiaardier
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's: Bastiaan Miche

Concert vanaf Raadhuistoren bij afscheid stadsbeiaardier

  Cultureel

HILVERSUM - De naam Freek Bakker zegt de meeste mensen misschien niet veel, maar toch hoort Hilversum wekelijks van hem. Als stadsbeiaardier bespeelt Bakker sinds 1986 elke woensdag het carillon in de Raadhuistoren. Nu gaat hij met pensioen.

Om zijn lange dienstverband niet ongemerkt voorbij te laten gaan, geven enkele collega-beiaardiers op woensdag 15 mei een concert in de Raadhuistoren. Het concert duurt van circa 11.00 uur tot 12.15 uur. Iedereen is welkom om bij het Raadhuis te komen luisteren. 

Freek Bakker (Nijkerk, 1952) studeerde Schoolmuziek aan het conservatorium van Hilversum en in Utrecht. De opleiding tot beiaard volgde hij op de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Bakker speelde niet alleen de beiaard in Hilversum; ook in Harderwijk en Nijkerk was hij stadsbeiaardier. 

Sinds 1986 bespeelde Bakker wekelijks de beiaard in de Raadhuistoren. Dat deed hij elke woensdag en bij speciale gelegenheden, zoals bij de Raadhuisconcerten, rondom 4 en 5 mei en tijdens het amateurkunstfestival Iktoon. Daarnaast verzorgde hij – in aanvulling op de jaarlijkse controle door Klokkengieterij Eijsbouts – het onderhoud van het carillon.

Tekst gaat verder onder deze foto.

Ondertussen is Wim Ruitenbeek (1978) benoemd tot nieuwe stadsbeiaardier van Hilversum. Ruitenbeek leerde halverwege de jaren negentig het beiaardiersvak van Bakker. Hij studeerde schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en studeerde later aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. In 2005 behaalde hij zijn masterdiploma voor beiaard.

De afgelopen tijd speelde Ruitenbeek al regelmatig samen met Bakker op het carillon in de Hilversumse Raadhuistoren. Ruitenbeek is ook de stadsbeiaardier van Harderwijk, Nijkerk, Tiel, Velsen en de vaste bespeler van De Zingende Toren te Leidsche Rijn.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>