Leerlingen hangen aan de lippen van over oorlog vertellende ouderen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Jilles praat met mevrouw TIneke Brinkman (81) over de oorlog. 'We waren met tien kinderen thuis, dus ja, er was honger.'
Jilles praat met mevrouw TIneke Brinkman (81) over de oorlog. 'We waren met tien kinderen thuis, dus ja, er was honger.' (Foto: Bastiaan Miché)

Leerlingen hangen aan de lippen van over oorlog vertellende ouderen

  Cultureel

HILVERSUM - Hoe lang moeten we op 4 mei nog herdenken? Bob (11 jaar) haalt zijn schouders op. Hij snapt wel dat het voor oudere mensen die de oorlog meemaakten belangrijk is. "Maar ik weet niet of we over vijfhonderd jaar nog steeds moeten herdenken", peinst de leerling van de Lelyschool.

Samen met zijn klas en een aantal bewoners van wooncentrum Lopes Dias was hij zaterdagmiddag twee minuten stil. Maar pas nadat hij met zijn klasgenootje Inay een bos bloemen legde bij het monument van Lopes Dias.

Toen Tjeerd Meindersma, meester van groep zeven en acht van de Lelyschool, werd benaderd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei om mee te doen met het project Adopteer een monument, aarzelde hij geen moment. Hij omarmde het project dat ervoor zorgt dat de lokale oorlogsgeschiedenis voor kinderen gaat leven. "Op deze manier komen ze meer te weten over het oorlogsmonument in hun buurt. Zo zijn ze veel meer betrokken bij de herdenking."

De meester riep kinderen op om zaterdag om vier uur naar wooncentrum Lopes Dias te komen en te verzamelen rondom het door hen voor een jaar geadopteerde monument, dat vlak bij de bar van het centrum aan de muur hangt. Een houtsnijwerk met daarin een uitgesneden hoofd van David Lopes Dias zorgt ervoor dat er regelmatig even aan de held wordt gedacht. 

Niet alleen nodigde meester Tjeerd kinderen uit, ook vroeg hij een aantal bewoners aanwezig te zijn tijdens de alternatieve 4 meiherdenking. "Het leek mij bijzonder en leerzaam als de kinderen in gesprek zouden gaan met mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Dat ze horen hoe het eraan toeging."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>