Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Stadsbeiaardier Freek Bakker ontvangt Hilversum Speld bij afscheid

Cultureel

HILVERSUM - Het Hilversumse raadhuis was woensdagochtend het decor van het afscheidsfeest van stadsbeiaardier Freek Bakker, die na ruim dertig jaar dienst met pensioen gaat. Voordat Bakker met enkele collega-
beiaardiers aan zijn afscheidsconcert begon, kreeg hij van wethouder Wimar Jaeger de Hilversum Speld uitgereikt.

Deze gemeentespeld wordt als blijk van erkentelijkheid uitgereikt aan mensen die voor Hilversum van grote betekenis zijn geweest. "En dat geldt zeker voor Freek Bakker, die sinds 1986 wekelijks de Raadshuistoren beklom om ons van zijn bijzondere spel te laten genieten", aldus wethouder Jaeger.

In zijn speech prees Jaeger onder meer Bakkers onderhoudswerkzaamheden aan het carillon. Het carillon is door burgers betaald en pas in 1958 in de Raadhuistoren geplaatst. Bij Bakkers aantreden in 1986 bleek er behoorlijk wat achterstallig onderhoud te zijn. Bakker heeft de beiaard vervolgens opgeknapt en – in aanvulling op de jaarlijkse controle door Klokkengieterij Eijsbouts – onderhouden.

Jaeger: "Freek heeft de beiaard gemaakt tot het magnifieke instrument dat het nu is. Daar zijn we hem erg dankbaar voor. Tel daar bij op dat we decennialang hebben kunnen genieten van zijn prachtige muziekspel en we kunnen niet anders dan concluderen dat de Hilversum Speld zeer verdiend is. Freek woont niet in Hilversum, maar we hopen dat onze stad voor altijd een speciale plek in zijn hart zal hebben. Andersom is dat zeker zo!"

Freek Bakker (Nijkerk, 1952) studeerde Schoolmuziek aan het conservatorium van Hilversum en in Utrecht. De opleiding tot beiaard volgde hij op de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Bakker speelde niet alleen de beiaard in Hilversum; ook in Harderwijk en Nijkerk was hij stadsbeiaardier.

Vanaf zijn aantreden bespeelde Bakker wekelijks de beiaard in de Raadhuistoren. Dat deed hij elke woensdag en bij speciale gelegenheden, zoals bij de Raadhuisconcerten, rondom 4 en 5 mei en tijdens het amateurkunstfestival Iktoon. Zijn afscheid, op woensdag 15 mei, werd omlijst door een concert op de Hilversumse beiaard. Naast Bakker zelf, speelden vijf collega-beiaardiers op het carillon.

Morgen in de Gooi en Eembode een uitgebreid interview met Freek Bakker.

Uit de krant