Janny van der Heijden verrichtte zondag de opening van 'Wie was De Mol'.
Janny van der Heijden verrichtte zondag de opening van 'Wie was De Mol'. Foto: Bastiaan Miché

'Wie was De Mol' nu te zien in Sypesteyn

Cultureel

LOOSDRECHT -  Ruim tachtig genodigden, waaronder dé connaisseurs van Hollands porselein alsmede wethouders Jan-Jaap de Kloet en Rosalie van Rijn, hebben de opening van de tentoonstelling 'Wie was De Mol' bijgewoond. De 'onthulling' van 'Wie was De Mol' werd gedaan door culinair publiciste én porseleinliefhebber Janny van der Heijden.

Tevens werd het eerste exemplaar van het boek van conservator Rik van Wegen over ds. De Mol tijdens de opening van de tentoonstelling, nog tot en met zondag 27 oktober te bezichtigen, overhandigd.

'Wie was De Mol' heeft dus helemaal niets met het bekende televisieprogramma te maken. Het is het verhaal van dominee De Mol, over Loosdrecht en een ambitieuze man in een ambitieuze tijd.

En dat bijzondere verhaal over die sociale ondernemer die werkgelegenheid creëerde voor de verarmde bevolking door de oprichting van een porseleinfabriek, verdient het om opnieuw verteld te worden, vinden zij bij het kasteel-museum. Naast porselein spelen ook documenten en memorabilia een hoofdrol.

Het porselein dat in de Loosdrechtse fabriek van De Mol tussen 1774 en 1784 werd gemaakt, onderscheidt zich door kwaliteit, zuiverheid, sierlijke vormen en verfijnde decoratie. Hoe kan het dan dat het verhaal van het Loosdrechtse porselein voor de stichter uiteindelijk geen successtory was?

Werd de onderneming van binnenuit tegengewerkt of was de ambitie van dominee De Mol om een zo volledig en uitgebreid mogelijk eersteklasaanbod op de markt te brengen een te groot risico? In 1782 droeg hij, verzwakt en moegestreden, zijn levenswerk over aan de schuldeisers. Een paar maanden later stierf hij.

Uit de krant