Het Goois Jeugdorkest is een van de dertien verenigingen die deelnemen aan de opening.
Het Goois Jeugdorkest is een van de dertien verenigingen die deelnemen aan de opening. Foto: Bastiaan Miché

Componist Ruud Bos maakte opening voor Iktoon

Cultureel

HILVERSUM - Hij heeft al een en ander meegemaakt en gepresteerd, maar toen componist Ruud Bos eind vorig jaar de vraag kreeg een compositie te schrijven voor meerdere ensembles die als een soort 'slang' door het raadhuis zouden rondgaan, zag de 82-jarige Hilversummer dit onmiddellijk als een uitdaging.

Het resultaat is dat dertien verenigingen zich hebben aangemeld voor de opening van het Iktoon-festival waar Hilversum de landelijke opening van heeft weten de bemachtigen.

Om 10.30 uur start de nieuwe stadsbeiaardier van Hilversum, Wim Ruitenbeek, achter het carillon hoog in de toren. Vervolgens spelen achter elkaar stadsdichter Mieke van Zonneveld en de ensembles Revoce, NSF, Goois Jeugdorkest, Theatergroep Hartstocht, Kamerkoor Akkoord, Goois Fanfare Orkest, Pro Musica, GSO Hilversum, Marianna Stefanovska Balletschool, Dudok Ensemble en Politiemuziekgezelschap Excelsior.

Bos componeert muziek voor films, theater en televisie, onder andere voor televisieseries als De Fabeltjeskrant, De Fabriek, Zeg 'ns Aaa en Kinderen voor Kinderen. Daarnaast was hij muziekregisseur bij de NOS. Volgend jaar zit hij zestig jaar in het vak en viert dat op 8 maart met een concert in het Muziekcentrum van de Omroep. Van Iktoon had hij nog niet gehoord, maar de kennismaking is hem goed bevallen.

Het thema van zijn compositie is 'Verbinden', want muziek verbindt mensen, meent hij. Uiteindelijk is het resultaat heel divers, belooft Bos, met verrassende uitkomsten.
Overigens is hij zelf niet aanwezig bij de opening zaterdag. Er was namelijk al een vakantie geboekt. "Maar ik hoef er ook niet bij te zijn. Mijn werk is gedaan."

Uit de krant