Iktoon vorig jaar.
Iktoon vorig jaar. Foto: Bastiaan Miché

Dans, schilderkunst, fotografie, muziek en andere kunsten in raadhuis Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Het is nu nog stil in het Hilversumse raadhuis, maar daar komt aankomend weekend verandering in tijdens Iktoon Hilversum. Het Dudok-monument heeft op zaterdag 1 en zondag 2 juni namelijk voor even de functie van expositieruimte en podium.

De toegang tot het amateurkunstfestival Iktoon is gratis. Dit jaar heeft Hilversum de eer om de landelijke opening te mogen verzorgen.

Dans, schilderkunst, fotografie, muziek, gedichten, theater en andere kunsten komen tijdens Iktoon samen. Ruim 800 amateurkunstenaars geven voorstellingen of exposeren hun werk. Bezoekers van Iktoon kunnen niet alleen kijken en luisteren, maar ook deelnemen aan verschillende workshops, meewerken aan een levensgroot schilderij en natuurlijk mee dansen en zingen tijdens de diverse optredens.

Het festival is extra bijzonder omdat de landelijke opening dit jaar in Hilversum plaatsvindt. Op zaterdag 1 juni om 10.30 uur wordt Iktoon op spectaculaire wijze geopend. Daarnaast brengen meer dan veertien verenigingen de openingscompositie die Ruud Bos, bekend van zijn liedjes voor onder meer De Fabeltjeskrant en Zeg 'ns Aaa, speciaal voor de landelijke opening Iktoon in Hilversum schreef.

Perfecte decor
Cultuurwethouder Wimar Jaeger kijkt erg uit naar Iktoon. "Ons beroemde raadhuis is het perfecte decor voor een fantastisch festival. Na twee eerdere succesvolle edities, heb ik Iktoon Hilversum zien groeien tot een evenement dat voor ieder wat wils biedt. Dit jaar hebben we zelfs zo veel enthousiaste amateurkunstenaars dat we niet één, maar twee dagen voor Iktoon hebben ingeruimd. Amateurkunst leeft dus in Hilversum en dat doet me enorm veel plezier."

Jaeger – die in zijn vrije tijd graag hobo speelt – treedt zelf ook op tijdens het festival. Samen met het Dudokensemble brengt hij zaterdag om 12.00 uur in de Binnentuin de première van de bewerking van de Romances van Schumann, nu voor hobo en strijkorkest.

Aanmelden masterclasses hiphop
De gerenommeerde choreograaf Roy Julen geeft op zowel zaterdag als zondag drie dance-workshops voor mensen met en zonder danservaring. Als choreograaf werkte Julen onder meer met artiesten als Diana Ross, Jason Derulo en Stromae en voor tv-programma's als So You Think You Can Dance en The Voice van Vlaanderen. Opgeven voor een van zijn zes masterclasses is nog mogelijk en kan via info@iktoonhilversum.nl.

Voor het complete programma, nieuws en meer informatie, klik HIER 

Uit de krant