[Foto's] Iktoon Hilversum vooral zaterdag 'kneiterdruk'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's: Bastiaan Miché
Foto's

Iktoon Hilversum vooral zaterdag 'kneiterdruk'

  Cultureel

HILVERSUM - Voor veel amateur-kunstverenigingen is het moeilijk om een (commerciële) ruimte te vinden waar ze kunnen optreden en zichzelf laten zien. En dan biedt het monumentale raadhuis toch wel uitkomst. "Zo gaaf hier. En voor de verenigingen is dit echt een uitje."

Aan het woord is Gwen de Visser, zeg maar het aanspreekpunt van het kunstfestival Iktoon. Zaterdag en zondag gingen meer dan 45 verenigingen en organisaties aan de slag met muziek, dans, theater, poëzie, film, beeldende, schilder- en fotokunst. Ook waren er (goed bezochte) workshops  glassieraden maken, poëzie en schilderen. Ook waren er masterclasses dans onder leiding van bekende choreograaf Roy Julen met aansluitend demo van Shinshan (Holland's Got Talent 2019).

De Visser is van plan om voor de editie van volgend jaar meer te doen rondom deze workshops. Want dat er een vervolg komt op afgelopen weekend is wel duidelijk. "Wat was het onwijs leuk, ik ben nog aan het nagenieten. En zaterdag was het met 2.000 bezoekers echt kneiterdruk, zondag was het met zeker zo'n 750 bezoekers aangenaam druk. En daar komen de 820 deelnemers dan nog bij."

Iktoon startte zaterdag om 10.30 met een spectaculaire opening. Met de raadhuistoren in de hoofdrol en een compositie van Ruud Bos. Daarbij droeg stadsdichter Mieke van Zonneveld abseilend een gedicht voor. Vervolgens speelden twaalf ensembles om de beurt en allemaal in verschillende kamers een speciaal voor hen door Bos gemaakte compositie. Het resultaat: kippenvel. 

Belangrijkste gespreksonderwerp van afgelopen weekend was uiteraard het warme weer: had dat nog invloed op Iktoon? De Visser: "In het raadhuis was het 'kneiterkoel'. En vooraf zie dat er ook Eten op Rolletjes is in het Dudokpark en hoop je dat dit geen invloed heeft op het aantal bezoekers. Maar ik denk juist dat we elkaar hebben versterkt."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>