De Kameel in Hilversum: 'Dit moeten we in ere houden'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's: Bastiaan Miché

De Kameel in Hilversum: 'Dit moeten we in ere houden'

  Cultureel

HILVERSUM - Heel veel kijkers trok het rijtuig niet, maar de 'spotters' die dinsdag rond 16.00 uur wél langs het spoor bij Hilversum stonden, waren toch wel onder de indruk van de Kameel.

"Ik had het op Facebook gelezen", vertelt Nanja Verhoeve terwijl ze wacht voor de kleine spoorbomen en het bescheiden maar bijzondere rijtuig met twee bulten voorbijrijdt. "Kijk eens hoe schattig dat is. Ontzettend leuk. Nostalgie. Dit moeten we in ere houden."

Tekst gaat verder onder foto.

De Kameel maakte dinsdag zijn laatste rit in dienst van de NS. Vanaf Utrecht vertrok het van oorsprong directie- en inspectierijtuig richting onder meer Rotterdam, Leiden en Amsterdam. En vanaf de hoofdstad reed het in 1954 gebouwde rijtuig richting Hilversum. Daar kwam hij iets na 16.00 uur (volgens schema) aan op Station Hilversum. Na een korte stop ging de route verder richting Hilversum Sportpark en eindhalte Utrecht Maliebaan. Daarna droeg NS officieel de sleutels over aan het Spoorwegmuseum.

Het rijtuig is bekend om zijn bijzondere uiterlijk. Aan de voor- en achterkant van de trein zit een machinistencabine op het dak. Reizigers kunnen onderin genieten van een uitzicht dat in de meeste treinen alleen is voorbehouden aan machinisten.

Het rijtuig was in de jaren '70 niet exclusief voorbehouden aan de NS-directie, maar werd ook als VIP-car verhuurd aan gezelschappen. De Kameel maakte sindsdien veel ritten in binnen- en buitenland en heeft hierdoor flink wat belangrijke gasten vervoerd. Van directies van andere bedrijven tot staatshoofden en vorsten. Ook de band Queen ging met de Kameel naar een concert. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>