Doorgaan defilé Avondvierdaagse Hilversum vanwege noodweer uiterst onzeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Doorgaan defilé Avondvierdaagse Hilversum vanwege noodweer uiterst onzeker

  Cultureel

HILVERSUM - Het zijn spannende uren voor de organisatie, vrijwilligers en natuurlijk de lopers van de Hilversumse Avondvierdaagse. Vanwege het noodweer dat er vanmiddag/vanavond dreigt te komen, is het nog maar zeer de vraag of het defilé vanavond doorgaat.

Tijdens de eerste wandelavond, afgelopen dinsdag, besloot de organisatie al vanwege de komst van noodweer later op de avond de tien en vijftien kilometer te schrappen. Achteraf had dat niet gehoeven. 

Het is echter onverantwoord om het risico te nemen, beseft ook bestuurslid en medailleregelaar Pieter Dekkers. Omdat de wandelaars vanavond wat later, rond 18.30 uur, dan normaal van start gaan, is er iets meer speling met een besluit 'wel-of-niet doorgaan' nemen. "De voorbereidingen gaan gewoon door. We kunnen ook niet het risico nemen dat het per ongeluk wel doorgaat."

Tussen 17.00 en 17.30 uur wordt de knoop doorgehakt. Momenteel worden er verschillende weersvoorspellingen in de gaten gehouden en zijn er meerdere scenario's. Het gunstige scenario is dat het noodweer tussen 16.00 en 17.00 uur losbarst en de lopers gewoon van start kunnen. Het tweede scenario is echter dat het tussen 18.00 en 19.00 uur een grote ellende wordt.

In dat geval zal de organisatie niet anders kunnen dan - waarschijnlijk voor de eerste keer ooit - het defilé geheel schrappen. "Natuurlijk is de laatste avond de leukste, maar we kunnen geen onverantwoorde risico's nemen", weet Dekkers. "Bij onweer en hagel ga je geen kinderen de weg op sturen. We hebben nu eenmaal te maken met veranderende natuur. Het wordt allemaal wat heftiger."

Wanneer het vanavond inderdaad niet doorgaat, zal het voor de organisatie een heel karwei worden om alle betrokkenen op tijd op de hoogte te stellen. Afgelopen dinsdag, toen de tien en vijftien kilometer werden geschrapt en iedereen de vijf kilometer wandelde, is die informatievoorziening goed gegaan, kijkt Dekkers terug. "Mensen hadden er wel begrip voor en ze hadden toch even lekker gewandeld."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>