Foto: Bastiaan Miché

Schaakzomerweek Hilversum komt eraan

  Cultureel

HILVERSUM - Op de dag van het begin van de astronomische zomer gaat ook de veertiende editie van het internationale schaaktoernooi HSG Open in hotel Lapershoek van start. Het driedaagse toernooi is het hoogtepunt én het sluitstuk van de Hilversumse schaakzomerweek die komende zaterdag start in het Filmtheater Hilversum.

Tussen de filmvoorstelling en het HSG Open zijn er nog andere activiteiten, zoals een jeugdtoernooi in de botanische tuin van het Pinetum Blijdenstein, een potje schaak, potje bier snelschaaktoernooi in Mout en een schaakclinic voor Hilversumse basisscholen, ook in Lapershoek.

Zaterdagmiddag 15 juni vanaf 17:00 uur is de VPRO-documentaire 'De stelling Van Foreest' (2017) te zien in Filmtheater Hilversum tegen de speciale toegangsprijs van 5 euro, inclusief een drankje en surprise. De docu, die kort zal worden ingeleid door journalist en schaker Wim van der Wijk, vertelt het verhaal van de Groningse schaakfamilie Van Foreest. Twee Van Foreesten spelen bovendien dit jaar mee op het HSG Open. 

Jeugdtoernooi
Zondag is het HSG Jeugdtoernooi op het Pinetum Blijdenstein. Begeleidende ouders kunnen zich door de gidsen van het Pinetum laten rondleiden langs de bijzondere collectie coniferen, terwijl de kinderen hun partijtjes afwerken, in de open lucht, maar wel overdekt. Deelname is gratis

Maandagavond staat gezelligheid voorop op het snelschaakfestijn in brouwerij-foodhall Mout. Deelnemers, club- en huisschakers, spelen zes of zeven ronden partijtjes van vijf minuten bedenktijd per persoon, met drie seconden erbij voor elke zet. Deelname is gratis.

Schaakclinic
Op vrijdag 21 juni gaat aan het echte HSG Open een schaakclinic voor Hilversumse basisscholieren vooraf in Lapershoek. Schaaktrainer Pascal Losekoot zal de schooljeugd begeleiden tijdens het spelen van een partijtje op internet tegen iemand ergens op de wereld.

Na de schaakles kunnen de scholieren een kijkje nemen bij de deelnemers aan het HSG Open, die dan door de Hilversumse sportwethouder Floris Voorink inmiddels aan het werk zijn gezet. Hij verricht de openingszet vermoedelijk aan het bord van Loek van Wely, achtvoudig Nederlands kampioen en de tot nu toe op papier sterkste deelnemer en topfavoriet voor de hoofdprijs van 1.250 euro.

Bont internationaal deelnemersveld
Het ook fysiek zware toernooi - zes partijen in drie dagen -i heeft inmiddels zo´n 150 inschrijvingen, de organisatie hoopt dat het aantal nog zal groeien tot 200. Het is een bont internationaal deelnemersveld, met tot nu toe de volgende buitenlandse nationaliteiten: België, Duitsland, IJsland, Polen, India, Turkije, Rusland en Amerika.

Informatie over alle activiteiten (ook voor inschrijving) is HIER te vinden. 

Meer berichten