Streetartist Eric van der Vegt maakt 88 meter lang kunstwerk
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Over twee weken hoopt Eric van der Vegt zijn straatkunstwerk af te hebben.
Over twee weken hoopt Eric van der Vegt zijn straatkunstwerk af te hebben. (Foto: Bastiaan Miché)

Streetartist Eric van der Vegt maakt 88 meter lang kunstwerk

  Cultureel

HILVERSUM - Beeld en Geluid is het museum en over een paar weken, als het kunstwerk langs het spoor echt af is, dan heeft Hilversum ook licht en geluid. Kunstenaar Eric van der Vegt legt de laatste hand aan een uitgebreid stuk streetart langs het spoor, dat gezien kan worden als de levensader van Hilversum.

Zijn karretje staat vol met spuitbussen op het fietspad tussen Tiramisu en het spoor. Met kleine oranje pylonnen zet hij zijn werkgebied af. Terwijl hij de verf met bedachtzaam op de gegolfde zwarte platen spuit, krijgt hij direct feedback van de voorbijgangers. "Het is bijna allemaal positief", zegt de Hilversummer.

Wel vertelt hij dat de politie in het begin - Van der Vegt begon in april met het 88 meter lange kunstwerk - nog weleens langskwam om te checken of het allemaal wel in orde was.

Niet heel gezellig
Want Van der Vegt is niet zomaar bijna negentig meter zwarte geluidsscherm aan het opvullen. Hij werkt in opdracht van Hanegraaf Holding B.V., die dit deel langs het spoor graag levendiger en kleurrijker wil maken. "Het oogde niet heel gezellig", aldus Maaike Hanegraaf. "We willen dit een leuke uitstraling geven." Wel vaker, en dat is niet alleen een Hilversums probleem, ziet het er direct naast de spoorlijn vervallen, armoedig of nogal grauw uit.

Een eerdere poging van Hanegraaf om de muur op te fleuren strandde, maar de wens bleef bestaan. Mede door Van der Vegts streetart in Hilversum kwam zij uit bij de 51-jarige. "Ik ben ook wel eens buiten Hilversum geweest", grapt hij. "Maar de laatste vijf jaar maak ik veel hier", beaamt hij.

Voorbeelden zijn er te over
Van der Vegt is straatartist/kunstenaar. Hij is veelgevraagd bij particulieren, maar bijvoorbeeld ook op scholen. Inmiddels is veel van zijn werk te zien in de buitenlucht in de mediastad. Voorbeelden zijn er te over, zoals de portretten op de kastjes op het Marktplein, het grote testbeeld op de Zeedijk, een wandschildering op de achtergevel van coffeeshop Andorra op de hoek van de Prins Bernhardstraat en de Monseigneur van Weteringstraat en woensdag is een kunstwerk van hem en leerlingen van OBS De Dubbeldekker aan de Oude Amersfoortseweg onthuld. Met recht is er sprake van dat hij de huiskunstenaar van de openbare ruimte is.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>