Mogelijke verhuizing bibliotheek naar BCC-pand Kerkbrink leidt tot vragen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Sommige gebruikers van de bibliotheek hekelen de gedachte om in dit pand boeken te moeten lenen.
Sommige gebruikers van de bibliotheek hekelen de gedachte om in dit pand boeken te moeten lenen. (Foto: Bastiaan Miché)

Mogelijke verhuizing bibliotheek naar BCC-pand Kerkbrink leidt tot vragen

  Cultureel

HILVERSUM - "Dit soort plannetjes wordt in Hilversum altijd uitgevoerd. Maar het zou zo mooi zijn als ze hier wat meer het accent leggen op het dorpse in plaats van meegaan met Amsterdam en Utrecht. Ze willen straks 350.000 mensen extra op de Kerkbrink. Hoe moeten die daar allemaal komen?"

Aan het woord is Manfred van Eijck, in Hilversum geboren en getogen, na afloop van de eerste informatiebijeenkomst over de plannen voor de Kerkbrink. Daar willen over enkele jaren de bibliotheek, Beeld en Geluid en Museum Hilversum samen een mooi en bruisend 'mediaplein' realiseren. Dat betekent dus dat de aan de 's-Gravelandseweg gevestigde bibliotheek zal verhuizen.

Tijdens de eerste informatiebijeenkomst in de bibliotheek benadrukken de drie cultuurorganisaties dat nog niks zeker is. Er is alleen de droom. Of ambitie. Of wens. Althans, dat zijn de termen die directeur Els Brons van de bibliotheek, directeur Stef van Breugel van Museum Hilversum en manager Creatieve industrie en media John Leek van Beeld en Geluid uitspreken. In ieder geval: niks is nog zeker.

De komende maanden wordt uitgezocht of de plannen voor een levendig plein überhaupt realistisch zijn. De uitkomsten worden eind dit jaar verwacht. Pogingen in het verleden om die Kerkbrink op te leuken bleken in ieder geval niet succesvol. De Hilversumse politiek - ook cultuurwethouder Wimar Jaeger is voor een mediaplein - bespreekt in september het voorstel.

Maar hoewel sommige gebruikers van de bibliotheek de verhuizing hekelen, is die volgens Brons meer dan noodzakelijk. Het huidige onderkomen - in eigendom van de bibliotheek - kent zijn beperkingen, heeft veel loze ruimtes en geen uitbreidingsmogelijkheden.

Bovendien is een bibliotheek tegenwoordig veel meer dan een plek waar mensen boeken kunnen lenen. Zo zijn er nu ook cursussen tegen bijvoorbeeld laaggeletterdheid en dient het onderkomen als sociale ontmoetingsplek. Toch beseft ook de directeur dat de huidige plek voor veel Hilversummers bijzonder is. "De grootste uitdaging voor ons wordt om de sfeer van hier een-op-een daar neer te zetten."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>