Gemoedelijk wielerfeest bij Radio Tour de France in café Beeld en Geluid
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: © Bastiaan Miché

Gemoedelijk wielerfeest bij Radio Tour de France in café Beeld en Geluid

  Cultureel

HILVERSUM Wielrenliefhebbers kunnen deze week in het Tourcafé in Beeld en Geluid live de uitzendingen van NOS Radio Tour de France bijwonen. En dat doen ze toch best massaal.

'Arrivee' staat er op de gele boog voor de ingang en bij binnenkomst kunnen de wielerfanaten op de foto in de gele - of bolletjestrui. Ook staat er een grote fietsenstalling waar de sportieve bezoekers hun racefiets kunnen stallen om na een lange tocht onder het genot van een drankje het slot van de Touretappe te volgen. Ondertussen zien ze de presentatoren van NOS Radio Tour de France live radio maken.

Eén van die presentatoren, tevens de bedenker van het Tourcafé dat sinds zaterdag in Beeld en Geluid staat, is Robbert Meeder. In 'zijn' gele trui ('gaat keurig ingelijst worden') praat hij - als zijn collega Gert van 't Hof de presentatietaken op zich neemt - met de bezoekers.

Wereldkampioen
En dat zijn er best veel, ziet ook Meeder zondagmiddag. "Gisteren (zaterdag, red.) zat hier zo'n 200 tot 250 man. Er was haast een voetbalachtige sfeer doordat iedereen Kruijswijk aanmoedigde. Er werd gejuicht alsof we wereldkampioen waren. En dat voor dag 1. Dat geeft voldoening. Vooraf is het toch best spannend of het een succes wordt. Maar als je dit ziet, vraag je je af waarom nooit iemand hier eerder op is gekomen."

Het idee voor een café ontstond bij Meeder een jaar geleden tijdens de uitzending op de slotdag van de Tour live vanaf de Champs-Élysées in Parijs. Vanwege het succes van Kruijswijk en vooral Tom Dumoulin waren veel Nederlanders naar de Franse hoofdstad gekomen. "En er stonden daar twee microfoons van ons. Meer niet", aldus Meeder. "En ik zie mensen daar foto's van maken. Dat vond ik zoiets raars. Daar moesten we wat mee doen."

Te prijzig
Al snel ontstond er het idee voor een café en ook de NPO en NOS reageerden aanvankelijk enthousiast. Probleem was wel dat veel wilde plannen - bijvoorbeeld drie weken lang, tijdens de gehele Tour - te prijzig bleken. Ook de gedachte om uit te zenden vanuit een grote Amerikaanse camper van twaalf meter lang was te duur, aldus Meeder.

De 'glazen bak' waar Meeder en Van 't Hof nu in staan, terwijl de bezoekers daarbuiten aan één van de biertafels staan en op één van de schermen de wedstrijd te volgen, is het uiteindelijke resultaat. De lantaarnpaaltjes en croissantjes geven het geheel een enigszins Franse sfeer. Natuurlijk kan dat laatste nog iets meer overdreven worden, maar voor een eerste keer is het resultaat heel aardig. Want dat er een vervolg komt, lijkt nagenoeg zeker. Al zijn er nog geen plannen voor volgend jaar, vertelt Meeder.

Volgens de bezoekers moet dit initiatief - sowieso tot en met zaterdag is het Tourcafé vanaf 14.00 uur geopend - in de zomer van 2020 uiteraard een vervolg krijgen. 

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>