Ineke Gnodde-Bruijn, tweede van links, is initiatiefnemer van 'En Plein Air Hilversum Tuinstad'.
Ineke Gnodde-Bruijn, tweede van links, is initiatiefnemer van 'En Plein Air Hilversum Tuinstad'. (Foto: © Bastiaan Miché)

Tentoonstelling laat Hilversum als tuinstad zien

  Cultureel

HILVERSUM - Hilversum is een tuinstad, maar daar ligt een beetje het stof op. Dat lijkt te komen door alle opknapplannen voor bijvoorbeeld het Stationsplein en de Spoorzone. De nadruk ligt wat dat betreft meer op steen dan op groen. Dat Hilversum wel degelijk een tuinstad is, bewijst de maandag geopende tentoonstelling 'En Plein Air Hilversum Tuinstad’.

Bij sommige schilderijen, die in de hal hangen van het raadhuis, is in één oogopslag duidelijk waar het is. Veel plekken op de hei komen voorbij, maar bijvoorbeeld ook de bijenschans in het Corversbos, de televisietoren op het Mediapark en zelfs het afscheid van beiaardier Freek Bakker is op het doek vereeuwigd.

Ineke Gnodde-Bruijn, zelf een Hilversumse en-plein-air-schilder, heeft het initiatief genomen voor deze verkoopexpositie. Ze benaderde via Facebook schilders van elders uit het land en nodigde diverse schilders uit haar woonplaats uit, waaronder haar docent Mark van Praagh. Tien kunstenaars die samen 54 werken hebben afgeleverd.

De verzameling schilderijen moet duidelijk maken hoe mooi groen 't hier is in de omgeving. Dat Hilversum als tuinstad aan corrosie onderhevig is, vindt Gnodde-Bruijn meer iets voor de echte Hilversummers. "Ik kom uit Alphen a/d Rijn. Toen ik hier voor het eerst op de hei stond, dacht ik dat ik in het buitenland was", verduidelijkt zij.

Dat het beeld afneemt, komt wellicht doordat Hilversum een ander image aanmeet, meent de schilder. “Het heeft met keuzes te maken. Dat de politiek kiest voor Hilversum mediastad is uit economisch oogpunt logisch, maar voor de beleving van de inwoners is dat het groen. Daar ontstaat ook veel contact. Kijk maar naar al die mensen die hun hond uitlaten op de hei. Het groen heeft ontzettend veel impact op de Hilversummers."

Buitenschilderen is een andere dimensie, zo valt maandag na de opening van de verkoopexpositie op te tekenen. "Als je muziek wilt luisteren kun je thuis een cd opzetten, maar het mooiste is om naar een concert te gaan. Dan komt ‘t echt binnen. Datzelfde geldt voor buitenschilderen. Die ervaring vertaalt zich ook op het doek. Daar ben ik van overtuigd", vertelt Rudy Volbeda, een van de tien exposanten. "Het is echt een beleving", vult Gnodde-Bruijn aan.

De verkooptentoonstelling 'En Plein Air Hilversum Tuinstad' is tot en met vrijdag 20 september op doordeweekse dagen te bezichtigen in het raadhuis aan het Dudokpark 1. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag 8.30 en 17.00 uur; op donderdag tot en met 19.30 uur.

Meer berichten